Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ

Οι πιστοί, της μεγαλύτερης κατάρας της ανθρωπότητας, δεν είναι άλλοι παρά αυτοί που αναφέρουν τα πιο συγκλονιστικά κουραδοκουραφέξαλα περί σωτηρίας, ανάστασης και αθανασίας της ψυχής.
Στηριζόμενοι στην σιγουριά (ίσως προς το παρόν ;) ότι κανένας δεν μπορεί να αποδείξει τις  μπαρούφες τους και να τεκμηριώσει (με την λογική και τα επιχειρήματα , μια ιδιότητα ανθρώπινη, που μας διαχωρίζει από την ζωώδη κατάσταση) το μεγάλο αυτό ψεύδος τους , το οποίο, παρεμπιπτόντως, μόνο στις φαντασιώσεις τους βρίσκεται και δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξης, έστω, ούτως ώστε, να έχουμε κάποια απάντηση, που να μας κεντρίσει και λίγο ίσως, την λογική μας υπόσταση, έχουν ξεκινήσει μια θεολογικοθολούρα που αφήνει άναυδο κάθε άνθρωπο που του έχει απομείνει ακόμη στο κεφάλι αυτό που ονομάζουμε ευφυΐα.
 
 Τον χορό σέρνουν,  τα πρώτα βιολιά, οι μεγαλύτεροι απατεώνες του ανθρωπίνου γένους, οι ιερείς. Ποτέ δεν θα μπορέσουν να αποδείξουν , από όποια θρησκεία κι αν προέρχονται, εδώ και τώρα, όσα ισχυρίζονται, όσα χρόνια υφίστανται , όσα χρόνια κι αν υπάρχουν ακόμα. Θολούρα στη θολούρα, φαντασία στη φαντασίωση, αίσθηση στην αίσθηση στην προσέγγιση του περίπου, δέος συχνά και τρόμος ένας μπερδεμένος κόσμος , εικονικός , ψεύτικος. Και ο άνθρωπος αρέσκεται σε αυτό. Του αρέσουν οι κόσμοι, ακόμα και οι ψεύτικοι.
Φαίνεται να καταδικαστήκαμε ελεύθεροι! Αλλά μάλλον ελεύθεροι να διαλέξουμε τους αφέντες μας. Για σκέψου...πλάκα που έχει !
Έτσι αφεθήκαμε να διαφεντεύουν τις ίδιες μας τις ψυχές, φορτώνοντας την ζωή μας με χίλιες και δυο ανοησίες, παραμυθολογίες και φαντασίες...
Η μυθολογία της σωτηρίας έχει δημιουργήσει μια ανθρωπότητα βουτηγμένη μέσα στους ευσεβείς της πόθους, σκοτεινιασμένη και ανάπηρη.... 

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟ

Την τελευταία εβδομάδα συνέβη ένα πολύ σημαντικό γεγονός το οποίο ανάτρεψε κυριολεκτικά όλη την τεχνογνωσία και κοσμοαντίληψη στην οποία βασίζεται η δουλειά του κληρικού. Συγκεκριμένα δυο Αμερικανοί επιστήμονες Κρεγκ Βεντερ και Χάμιλτον Σμιθ, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ζώντα οργανισμό-ένα μικρόβιο-από ανόργανη ύλη. Φυσικά πρόκειται για ένα μικροσκοπικό οργανισμό που (ακόμα…) δεν λέει «μαμά» ούτε διαβάζει τον Χρήστο Γιανναρά στην «Καθημερινή». Όμως έχει όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την ζωή , κυρίως την δυνατότητα αναπαραγωγής. Έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία άνθρωποι κατασκευάζουν στο εργαστήριο ένα οργανισμό που δεν έχει προγόνους. Η δημιουργία της ζωής έπαψε να είναι το μονοπώλιο ενός υπέρτατου όντος. Και αυτό το πολύ σημαντικό πείραμα με μια μονοκονδυλιά διαγράφει όλες τις χαριτωμένες ανοησίες περί «μυστήριου της ζωής», «ψυχής», «δημιουργού» κλπ. Με άλλα λόγια και για να επανέλθουμε στο θέμα μας η ανακάλυψη αυτή διαγράφει ολόκληρη τη τεχνογνωσία πάνω στην οποία βασίζεται η απασχόληση και οι προσλήψεις των κληρικών στο δημόσιο. Οπότε φυσικά δημιουργείται ένα θέμα με την συνεχιζόμενη παραμονή τους και την αμοιβή τους από τα χρήματα των φορολογουμένων.

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

ΟΙ ΑΘΕΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ


Έρευνα του ανεξάρτητου Φόρουμ για τη Θρησκεία και την Δημόσια Ζωή στις ΗΠΑ έκανε 32 ερωτήσεις σε 3.400 ανθρώπους, βγαλμένες από τη Βίβλο, το Κοράνι και άλλες θρησκείες. Ποιοι απάντησαν σωστά; Οι άθεοι και οι εβραίοι...
Κατά μέσο όρο, οι ερωτηθέντες απάντησαν σωστά στις μισές ερωτήσεις, αλλά το αξιοπερίεργο ήταν ότι αυτοί που είχαν τις περισσότερες σωστές απαντήσεις ήταν οι άθεοι και οι αγνωστικιστές και ακολούθησαν οι Εβραίοι και οι Μορμόνοι!
Μάλιστα, τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια, ακόμα και όταν οι ερευνητές χώρισαν τους ερωτηθέντες σε ηλικίες.
Για τους περισσότερους από εμάς, τα αποτελέσματα μπορεί να ξαφνιάζουν, όμως για τον πρόεδρο των Αμερικανών Αθεϊστών , Ντέιβιντ Σίλβερμαν, πρόκειται για κάτι που ισχύει έτσι κι αλλιώς:
“Ο αθεϊσμός είναι αποτέλεσμα της πλήρους γνώσης και κατανόησης της χριστιανικής θρησκείας και όχι της απλής άρνησης στο Θεό. Έχω δώσει τη Βίβλο στην κόρη μου να τη διαβάσει. Έτσι γίνονται άθεοι οι άνθρωποι. Διαβάζουν τη Βίβλο”, σχολίασε ο Σίλβερμαν στους New York Times.

Οι ερωτήσεις ήταν κατά κύριο λόγο κλειστού τύπου και ενδεικτικά αναφέρονται μερικές ερωτήσεις:

1.Που γεννήθηκε ο Ιησούς;
2.Ποιος απαρνήθηκε τρεις φορές τον Ιησού;
3.Ποιος συνέταξε τις 10 εντολές;
4.Τι θρησκεία είναι ο Δαλάι Λάμα;
5.Τι είναι το Ραμαζάνι;

Μέλη της έρευνας αναφέρουν ότι το 45% των ερωτηθέντων που δήλωσαν Καθολικοί δεν ήξεραν ότι στη Θεία Κοινωνία το Κρασί και το Ψωμί συμβολίζει το Αίμα και το Σώμα του Χριστού ενώ το 53% των Προτεσταντών δεν ήξερε πως ο Λούθηρος ήταν ο “ιδρυτής” του Προτεσταντισμού

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΑΣ ΞΕΣΤΡΑΒΩΘΕΙ ΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ !

Θρύλος ή πραγματικότητα το Άγιον Φως



«Ο Πατριάρχης δεν προσεύχεται για την διενέργεια θαύματος».


«το ουρανόθεν Άγιο Φώς, δεν ειναι παρα ένας θρύλος»


«ο Πατριάρχης ανάβει την λαμπάδα του από την ακοίμητη κανδήλα»


Τα τεκταινόμενα στην Ιερουσαλήμ και ο κίνδυνος να πολιτικοποιηθεί μια βασική για την πίστη μας λειτουργική πράξη, δίνουν πλέον στην Εκκλησία την μοναδική ευκαιρία να άρει το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει μέχρι σήμερα τα σχετικά με την αφή του Αγίου Φωτός, διαφωτίζοντας τους πιστούς όσον αφορά το θεολογικό υπόβαθρο και τον συμβολισμό της ωραίας και ευφρόσυνης αυτής τελετής, και εξηγούμαι.

Υπάρχει, αιώνες τώρα, διάχυτη η πεποίθηση στον ευσεβή μεν, αλλά θεολογικά και λειτουργικά απαίδευτο ορθόδοξο πιστό, που ψάχνει για «θαύματα» προκειμένου να πληρώσει το πνευματικό του κενό, ότι κατά την τελετή αφής το Άγιον Φως κατέρχεται θαυματουργικά «ουρανόθεν» για να ανάψει την λαμπάδα του Πατριάρχου.

Όπως όμως αναφέρει ο διαπρεπείς καθηγητής Κωνσταντίνος Καλοκύρης στο περισπούδαστο σύγγραμμά του «Το Αρχιτεκτονικό Συγκρότημα του Ναού της Αναστάσεως Ιεροσολύμων και το Θέμα του Αγίου Φωτός» πρόκειται για έναν θρύλο, ο οποίος καλλιεργήθηκε στους Άγιους Τόπους μετά την εισβολή των σταυροφόρων και μέσα στα πλαίσια της διαμάχης Ορθοδόξων Λατίνων και Αρμενίων, που ο καθείς διεκδικούσε δι’ εαυτόν το προνόμιο του «λαμβάνειν εξ ουρανού» το ανέσπερο Φως!

Η ευχή την οποία αναπέμπει ο Πατριάρχης προ της αφής μέσα στο Ιερό Κουβούκλιο είναι σαφέστατη και δεν επιδέχεται καμιά παρερμηνεία. Ο Πατριάρχης δεν προσεύχεται για την διενέργεια θαύματος. Απλώς «αναμιμνήσκεται» της θυσίας και της τριημέρου Αναστάσεως του Χριστού και απευθυνόμενος σ’ Αυτόν λέγει: «εκ του επί τούτον τον φωτοφόρον σου Τάφον εκκαιομένου φωτός ευλαβώς λαμβάνοντες, διαδίδομεν τοις πεστεύουσιν εις σε το αληθινόν φως, και δεόμεθά σου όπως αναδείξεις αυτό αγιασμού δώρον...»

Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο Πατριάρχης ανάβει την λαμπάδα του από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται πάνω στον Πανάγιο Τάφο. Όπως ακριβώς πράττει ο κάθε Πατριάρχης και ο κάθε κληρικός την ημέρα της Λαμπρής, όταν παίρνει Φως Χριστού από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται υπεράνω της συμβολίζουσας τον Τάφο του Κυρίου Αγίας Τράπεζας.

Το μυστήριο όμως που καλλιεργήθηκε γύρω από το τελετουργικό της αφής του Αγίου Φωτός και οι λαϊκές περί αυτού αντιλήψεις στις μέρες μας συνετέλεσαν στην οικειοποίηση και εκμετάλλευση από έξω εκκλησιαστικούς κύκλους της άκρως συμβολικής και κατανυκτικής αυτής λειτουργικής πράξεως της Εκκλησίας μας. Ο λόγος για την διαπόμπευση του Αγίου Φωτός με την οργανωμένη αεροπορική μεταφορά του στον ελλαδικό χώρο, συνοδεία κυβερνητικών παραγόντων, τιμητικών αγημάτων, ευζώνων και προσκόπων (και φυσικά τηλεοπτικών συνεργείων!), προκειμένου όπως ο νεοέλληνας γιορτάσει «αυθεντικό ελληνικό Πάσχα».

Ωσάν οι πρόγονοί μας να μη γιόρταζαν Ανάσταση Χριστού προτού εφευρεθεί το αεροπλάνο! Ή ωσάν οι ανά τα πέρατα της οικουμένης Ορθόδοξοι να μην εορτάζουν Πάσχα Κυρίου, μια και η Ολυμπιακή δεν «πετά» ως τις χώρες τους! Επέστη όμως καιρός να τερματισθεί ο διασυρμός των Θείων. Είναι δε σόλοικο και αποτελεί και αποτελεί ασέβεια το να αποδίδει κανείς «τιμές Αρχηγού Κράτους» στο Άγιον Φως, το οποίο προέρχεται από τον τάφο εκείνου που δήλωσε ότι «η Βασιλεία η εμή ουκ έστιν εκ του κόσμου τούτου»



Μέγας πρωτοπρεσβύτερος ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΕΤΣΗΣ