Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

Χαρέ Κρίσνα!

Με τις απέραντες υπερβατικές ενέργειές Του, ο Κρίσνα μπορεί να μεταβάλλει την ύλη σε πνεύμα. Αν βάλουμε ένα κομμάτι σίδηρο στη φωτιά, το σίδηρο θα κοκκινήσει, θα πυρώσει και θα συγκεντρώσει όλα τα χαρακτηριστικά της φωτιάς. Παρόμοια, η υλική ουσία της τροφής που προσφέρεται στον Κρίσνα μετατρέπεται σε πνευματική. Τότε η τροφή ονομάζεται πρασάνταμ, που στα Σανσκριτικά σημαίνει “έλεος του Κυρίου”.

Το πρασάνταμ είναι μια από τις βασικές αρχές του μπάκτι-γιόγκα που διαφέρει από τα άλλα είδη γιόγκα, επειδή δεν έχει σκοπό την εκμηδένιση των αισθήσεων αλλά την απασχόλησή τους σε πνευματικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, η γλώσσα γεύεται το γευστικό φαγητό που προσφέρθηκε στον Κρίσνα. Ετσι, οι αισθήσεις πνευματικοποιούνται και ελκύονται από θεϊκές απολαύσεις που υπερβαίνουν κάθε υλική εμπειρία.

Οι βεδικές γραφές περιγράφουν σε πολλά σημεία το πρασάνταμ και τα αποτελέσματά του.

Ο Σρι Τσετανια, μια ενσάρκωση του Κυρίου που εμφανίστηκε στην Ινδία πριν 500 χρόνια, είπε: “Εχουμε γευτεί αυτές τις υλικές ουσίες. Αλλά τώρα αυτά τα ίδια συστατικά είναι εξαιρετικά γευστικά και ευωδιαστά. Αν δοκιμάσετε, θα καταλάβετε την διαφορά. Εκτός από την γεύση, η μυρωδιά επίσης ευχαριστεί το νου, που λησμονά κάθε άλλη γλύκα. Φαίνεται πως το πνευματικό νέκταρ από τα χείλη του Κρίσνα, άγγιξε αυτές τις συνηθισμένες ουσίες και τους έδωσε πνευματικές ποιότητες”.

Η τελειότητα της χορτοφαγίας είναι να τρώμε τροφή που έχει προσφερθεί στον Κρίσνα. Η χορτοφαγία δεν είναι μεγάλο κατόρθωμα: οι πίθηκοι και τα περιστέρια είναι επίσης χορτοφάγοι. Οι Βεντα μας πληροφορούν πως ο σκοπός της ανθρώπινης ζωής είναι η αναβίωση της αρχικής σχέσης μας με τον Θεό, και η διατροφή μας μπορεί να μας βοηθήσει να φτάσουμε αυτόν τον σκοπό μόνο όταν ανυψωθούμε πέρα από το στάδιο της χορτοφαγίας και δεχτούμε πρασάνταμ.

Πως προετοιμάζεται και πως προσφέρεται το φαγητό

Η κατανόηση της πνευματικής αξίας του φαγητού αρχίζει από τη στιγμή που θα πάμε στο σουπερ-μαρκετ για να διαλέξουμε την τροφή που θα προσφέρουμε στον Κρίσνα. Ο Κρίσνα λέει στην Μπάγκαβαντ-γκίτα πως οι τροφές ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τις τρεις υλικές ποιότητες (αγαθότητα, πάθος και άγνοια). Τα προϊόντα του γάλατος, η ζάχαρη, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά είναι τροφές της αρετής, κατάλληλες να προσφερθούν στον Κρίσνα. Γενικά, οι τροφές που ανήκουν στο πάθος και την άγνοια δημιουργούν πόνο, δυστυχία και αρρώστια, και δεν μπορούμε να τις προσφέρουμε στον Κύριο. Αυτές οι τροφές είναι το κρέας, τα ψάρια και τα αυγά που, όπως περιγράψαμε, είναι “τροφές σάπιες, χαλασμένες, και βρώμικες”.

Ανάμεσα στα λαχανικά, υπάρχουν κάποια που δεν πρέπει να προσφέρονται στον Κύριο, όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο. (Η ασαφετίδα, γνωστή με το όνομα χινγκ, είναι υποκατάστατό τους.) Το τσάι και ο καφές που περιέχει καφεΐνη, πρέπει επίσης να αποφεύγονται. Αν σας αρέσουν αυτά τα ροφήματα διαλέξτε καφέ χωρίς καφεΐνη και βότανα.

Οταν αγοράζετε, διαβάστε προσεκτικά τα συστατικά πάνω στη συσκευασία, επειδή οι κατασκευαστές των προϊόντων χρησιμοποιούν προσθετικά που έχουν ως βάση το κρέας, τα ψάρια και τα αυγά. Το γιαούρτι και η κρέμα γάλακτος περιέχουν μερικές φορές ζελατίνη που προέρχεται από τα νύχια και τα κόκαλα ζώων. Το τυρί δεν πρέπει να περιέχει πυτιά, ένα ένζυμα που προκύπτει από τους γαστρικούς ιστούς των βοοειδών.

Επίσης πρέπει να αποφεύγονται οι τροφές που προετοιμάζονται από άτομα που δεν είναι αφοσιωμένοι υπηρέτες του Κρίσνα, επειδή σύμφωνα με τους λεπτούς νόμους της φύσης, η νοητική κατάσταση του μάγειρα επηρεάζει το αποτέλεσμα. Το φαγητό επηρεάζει επίσης τη συνείδησή μας. Μπορούμε να κατανοήσουμε αυτήν την αρχή με το ακόλουθο παράδειγμα: Ενας πίνακας δεν είναι μια συλλογή χρωμάτων πάνω σε ένα καμβά, αλλά η νοητική έκφραση του ζωγράφου, που την αντιλαμβάνεται όποιος παρατηρεί το έργο. Παρόμοια, όταν τρώμε φαγητό που ετοιμάζεται χωρίς πνευματική συνείδηση, από άτομα που εργάζονται σε κάποιο εστιατόριο, συγκεντρώνουμε την νοητική νοοτροπία τους, που είναι υλιστική.

Ακόμη, χρησιμοποιήστε, όσο είναι δυνατόν, φρέσκα προϊόντα. Διατηρείτε την κουζίνα πάντα καθαρή, γιατί ότι προσφέρεται στον Θεό πρέπει να είναι καθαρό. Πριν μαγειρέψετε πλύντε τα χέρια σας. Μην δοκιμάζετε το φαγητό καθώς το μαγειρεύετε, γιατί ο Κρίσνα πρέπει να το δοκιμάσει πρώτος. Οταν το φαγητό ετοιμαστεί, τοποθετήστε το σε έναν ειδικό δίσκο που δεν χρησιμοποιείται για άλλον λόγο. Η απλούστερη προσφορά γίνεται με την προσευχή: “αγαπημένε μου Κύριε, Κρίσνα, δέξου σε παρακαλώ αυτό το φαγητό”.

Θυμηθείτε πως η πραγματική σημασία της προσφοράς δεν είναι το φαγητό, αλλά η αφοσίωση και η ευγνωμοσύνη που εκφράζεται. Χωρίς αυτά, η προσφορά δεν γίνεται δεκτή από τον Θεό. Ο Θεός είναι πλήρης, δεν έχει ανάγκη κάτι για να ικανοποιηθεί. Η προσφορά μας είναι απλά ένας τρόπος για να Του δείξουμε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας. Μετά την προσφορά, για μερικά λεπτά, ψέλνουμε το μάντρα: Χαρε Κρίσνα, Χαρε Κρίσνα, Κρίσνα Κρίσνα, Χαρε Χαρε, Χαρε Ράμα, Χαρε Ράμα, Ράμα Ράμα , Χαρε Χαρε. Μετά, μπορούμε να πάρουμε πρασάνταμ. Θυμηθείτε την πνευματική ποιότητα του πρασάντα που σας απελευθερώνει από το κάρμα. Και πάνω από όλα, απολαύστε το.

Δεν υπάρχουν σχόλια: