Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ . . .

Έπεσα πρόσφατα σε ένα απόσπασμα από τις "Ιστορίες" του Πολύβιου (2ος π.Χ. αιώνας, εξαιρετικά ενδιαφέρων ιστορικός που δεν είναι ευρύτερα γνωστός επειδή έζησε και κατέγραψε λιγότερο ένδοξες εποχές του αρχαίου Ελληνισμού) που βρήκα εξαιρετικά επίκαιρο και το μεταφέρω:

...τοιγαροῦν χωρὶς τῶν ἄλλων οἱ τὰ κοινὰ χειρίζοντες παρὰ μὲν τοῖς Ἕλλησιν, ἐὰν ταλάντου μόνον πιστευθῶσιν, ἀντιγραφεῖς ἔχοντες δέκα καὶ σφραγῖδας τοσαύτας καὶ μάρτυρας διπλασίους οὐ δύνανται τηρεῖν τὴν πίστιν: παρὰ δὲ Ῥωμαίοις κατά τε τὰς ἀρχὰς καὶ πρεσβείας πολύ τι πλῆθος χρημάτων χειρίζοντες δι' αὐτῆς τῆς κατὰ τὸν ὅρκον πίστεως τηροῦσι τὸ καθῆκον.


Δηλαδή ελεύθερα (και ας παρέμβουν οι φιλόλογοι - εγώ ήμουν των θετικών επιστημών)

Αυτός είναι ο λόγος που, πέρα από όλα τα άλλα, ανάμεσα στους Έλληνες, εκείνοι που διαχειρίζονται τα κοινά, και ένα μόνο τάλαντο να τους εμπιστευτείς, ακόμα και με δέκα ελεγκτές, ισάριθμες σφραγίδες και διπλάσιους μάρτυρες δεν μπορούν να παραμείνουν τίμιοι. Αντίθετα μεταξύ των Ρωμαίων, στα δικαστήρια και τις πρεσβείες τους, άνθρωποι διαχειρίζονται μεγάλα χρηματικά ποσά και παρόλα αυτά από καθαρό σεβασμό προς τον όρκο τους παραμένουν τίμιοι.


Αυτά στα πλαίσια του ότι, κατά τον Πολύβιο οι Έλληνες είναι Αθεόφοβοι και οι Ρωμαίοι Θεοφοβούμενοι, κάτι που ο ιστορικός θεωρεί συγκριτικό πλεονέκτημα των Ρωμαίων. Μεταξύ των στοιχείων της εθνοτικής συνέχειας από την ομηρική εποχή, όπως το αρνητικό νεύμα προς τα πάνω που λέει και ο J95, κάνω την (αυθαίρετη) εικασία πως συγκαταλέγεται η αναφορά σε κάθε περίπου αιώνα (ή σε όσους μπορεί να ισχύσει) από την κλασσική εποχή μέχρι σήμερα, όχι μόνο καταγεγραμμένων περιπτώσεων διαφθοράς, αλλά και κείμενων που διεκτραγωδούν/καταγγέλλουν την διαφθορά στον Ελληνικό χώρο ως ιδιάζουσα. Όλοι αυτοί οι παλαιότεροι δεν πιάνουν βέβαια μία σε σχέση με τους σημερινούς, τροπικής βιοποικιλότητας, βιοτόπους διαφθοράς στις εκβολές των ποταμών της εξαχρείωσης τύπου Ζήμενς. Έχουμε εξελιχθεί

Δεν υπάρχουν σχόλια: