Παρασκευή 15 Αυγούστου 2008

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

olympics-beijing-pollution-haze1Το Πεκίνο φαίνεται να μην έχει καταφέρει να μειώσει επαρκώς τα επίπεδα μόλυνσης της ατμόσφαιράς του, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό αποδεικνύει η πυκνή αιθαλομίχλη που σκέπαζε την πόλη, λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008.

Σύμφωνα με άρθρο της κινέζικης εφημερίδας China Daily, η αιθαλομίχλη που μείωσε την ορατότητα για μερικές μέρες δεν συνεπάγεται ότι η ατμόσφαιρα στο Πεκίνο δεν είναι καθαρή. «Τα σύννεφα και η ομίχλη δεν σημαίνουν μόλυνση. Αυτού του είδους ο καιρός δεν έχει καμία σχέση με την μόλυνση», είπε ο Du Shaozhong, αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Προστασίας Περιβάλλοντος του Πεκίνο. Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι η ποιότητα του αέρα θα είναι καλή κατά το μήνα Αύγουστο: «Μετά την υιοθέτηση των μέτρων, έχουμε δει ορατή βελτίωση. Τα επίπεδα μόλυνσης είναι κατά 20% χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι. Δική μας δουλειά είναι να μειώσουμε τα επίπεδα μόλυνσης όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά κάποιες φορές είναι πολύ φυσιολογικό να υπάρχει ομίχλη στο Πεκίνο τέτοια εποχή». Επεσήμανε δε ότι «θα πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν αυτήν την άποψη, και όχι να βασιζόμαστε στο χρώμα του ουρανού». Οι καιρικές συνθήκες πάντως που επικράτησαν την Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2008, άνεμοι και βροχή, απομάκρυναν την αιθαλομίχλη, και το γκρι χρώμα του ουρανού έδωσε την θέση του στο γαλάζιο.

Η Κίνα έχει λάβει δρακόντεια μέτρα για τη μείωση των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αφενός έχοντας απομακρύνει τα μισά από τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στους δρόμους του Πεκίνο, και αφετέρου έχοντας περιορίσει ή και σταματήσει τη λειτουργία εργοστασίων τοσο μέσα στην πρωτεύουσα όσο και στα πέριξ. Καθώς όμως τα εν λόγω μέτρα δεν έχουν οδηγήσει στα απαιτούμενα επίπεδα, οι υπεύθυνοι έχουν στα σκαριά την επιβολή ακόμα αυστηρότερων μέτρων.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αν και συγχαίρουν την Κίνα για την ανάληψη δραστικών μέτρων, εντούτοις υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να ικανοποιήσει τις διεθνείς προσδοκίες: «Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, η ποιότητα του αέρα στο Πεκίνο μάλλον δεν θα είναι η αναμενόμενη για μία Ολυμπιακή πόλη. Οι αθλητές εισπνέουν 150 λίτρα αέρα το λεπτό…άρα για εκείνους αυτό αποτελεί μείζονα λόγο ανησυχίας», είπε ο Lo Szeping, εκπρόσωπος της Greenpeace.

Πάντως, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Jacques Rogge, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η ποιότητα της ατμόσφαιρας δεν είναι κατάλληλη, τα αθλήματα αντοχής σε εξωτερικούς χώρους θα ακυρωθούν.

Από την πλευρά τους οι αθλητές δείχνουν ποικιλοτρόπως την ανησυχία τους για την επίδραση που μπορεί να έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση στην υγεία τους. Ορισμένοι έχουν αποφασίσει να προπονούνται σε περιοχές όπως η Νότιος Κορέα και η Ιαπωνία, ούτως ώστε να αποφύγουν μέχρι και την τελευταία στιγμή τον αέρα του Πεκίνο, ενώ ο Haile Gebrselassie, κορυφαίος αθλητής στίβου από την Αιθιοπία, δεν θα λάβει μέρος στο Μαραθώνιο, γιατί η μόλυνση ενοχλεί την αναπνοή του. Τέλος, κάποιοι άλλοι, έχουν προμηθευθεί μάσκες οξυγόνου για να προστατέψουν εαυτούς από τυχόν αναπνευστικά προβλήματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: