Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

ΟΥΙΓΟΥΡΟΙ



Αιματηρή εξέγερση των Τουρκόφωνων Ουιγούρων
Ο γ.γ. του ΟΗΕ υπερασπίστηκε το δικαίωμα της ελευθερίας στην έκφραση και τη διαμαρτυρία. Συναγερμός στην επαρχία Ξινγιάνγκ, όπου τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 είχαν χάσει τη ζωή τους σε βομβιστική επίθεση 17 αστυνομικοί.
7/7/2009
Στρατιωτικός νόμος έχει ουσιαστικά επιβληθεί στην πρωτεύουσα της βορειοδυτικής επαρχίας της Κίνας, Ξινγιάνγκ. Στους δρόμους του Ουρούμκι κυκλοφορούσαν χθες κυρίως αστυνομικοί και στρατιώτες, μία ημέρα μετά τα βίαια επεισόδια της Κυριακής, τα οποία επισήμως στοίχισαν τη ζωή σε 156 ανθρώπους (400 σύμφωνα με άλλες, ανεπίσημες πηγές), ενώ εκατοντάδες ήταν αυτοί που τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν.
Παράλληλα, η ροή των πληροφοριών προς τον έξω κόσμο γίνεται κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο, χωρίς να υπάρχει καμία πρακτικά δυνατότητα διασταύρωσης της εγκυρότητάς τους.
Αιτία, το γεγονός ότι το Πεκίνο έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού το «Μεγάλο Τείχος Προστασίας του Διαδικτύου», απενεργοποιώντας τα σύγχρονα εργαλεία πληροφόρησης και επικοινωνίας, όπως είναι το Twitter, και μην επιτρέποντας στις μηχανές αναζήτησης να δίνουν αποτελέσματα σε λέξεις-κλειδιά που αφορούν τις εξελίξεις στην περιοχή.
Τα σχεδίασαν Η τοπική κυβέρνηση και η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος κατηγόρησαν τις οργανώσεις των εξόριστων Ουιγούρων ότι σχεδίασαν τα επεισόδια, προσπαθώντας να αμφισβητήσουν τη νόμιμη εξουσία.
«Ηταν ένα βίαιο έγκλημα, το οποίο είχε μεθοδικά σχεδιαστεί και οργανωθεί», φέρεται να δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο Ξινχουά.
Οι ισχυρισμοί αυτοί, όμως, αντικρούστηκαν από τους Ουιγούρους του εξωτερικού, οι οποίοι αμφισβήτησαν και τα στοιχεία των Αρχών για τον όγκο των διαδηλώσεων, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους που συμμετείχαν σε αυτές.
«Κατηγορούν εμάς προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή των Ουιγούρων από το καθεστώς των σε βάρος τους διακρίσεων και της καταπίεσης που υφίστανται», δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Κογκρέσου των Ουιγούρων, από τη Σουηδία.
«Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τη δολοφονία αθώων Ουιγούρων από την κυβέρνηση της Κίνας», είπε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Ουιγούρων.
Η αφορμή για τη νέα ένταση -η οποία από ορισμένους χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη σε όλη την Κίνα μετά τη σφαγή της Τιενανμέν, το 1989- φέρεται να δόθηκε τον Ιούνιο. Τότε, είχαν χάσει τη ζωή τους δύο Ουιγούροι στη διάρκεια άγριων συγκρούσεων με μέλη της κοινότητας των Χαν, που έγιναν σε ένα εργοστάσιο όπου εργάζονταν οι μεν και οι δε.
Ωστόσο, οι ρίζες της αντιπαράθεσης είναι πολύ πιο παλιές και, ενδεχομένως, πάνε πιο πέρα από το 1949, έτος κατάληψης της εξουσίας από τους κομμουνιστές του Μάο.
Τους καταπιέζουν Οι Τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι Ουιγούροι κατηγορούν τους Χαν -που είναι κυρίαρχοι στην Κίνα αλλά αποτελούν μειονότητα στη Ξινγιάνγκ- ότι τους καταπιέζουν συστηματικά και προσπαθούν να αλλοιώσουν την εθνική και πολιτιστική τους κληρονομιά.
Θεωρούν, επίσης, ότι είναι οι μεγάλοι αδικημένοι και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς είναι η ελίτ των Χαν που καρπώνεται κυρίως τα οφέλη από την έντονη εμπορική δραστηριότητα (η Ξινγιάνγκ βρίσκεται σε νευραλγική θέση), αλλά και τα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της συγκεκριμένης επαρχίας.
Πάντως, κάποιοι αναρωτιούνται ήδη εάν αποτελεί σύμπτωση το σχεδόν ταυτόχρονο ξέσπασμα εσωτερικών αναταραχών σε δύο από τους μεγάλους ανταγωνιστές των ΗΠΑ (και γενικότερα της Δύσης) παγκοσμίως -το Ιράν και την Κίνα..
Οι Ουιγούροι και η αυτονομία Μια επαρχία πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου
Η τουρκόφωνη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων βρίσκεται συγκεντρωμένη κυρίως στην επαρχία Ξινγιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε έκταση επαρχία, η οποία καλύπτει το ένα έκτο της χώρας, κατοικείται όμως από μόλις 20 εκατομμύρια ανθρώπους (περίπου 1,5% του συνολικού πληθυσμού), από τους οποίους τα 8 εκατομμύρια είναι Ουιγούροι.
Η Ξινγιάνγκ διαθέτει, μαζί με το Θιβέτ, το πιο ισχυρό αυτονομιστικό κίνημα στην Κίνα. Οι Ουιγούροι διέθεταν μια ισχυρή αυτοκρατορία επί έναν αιώνα (744-840 μ.Χ.), που εκτεινόταν από την Κασπία ως τη Μαντζουρία.
Οι ίδιοι δεν αποδέχονται καν την ονομασία Ξινγιάνγκ, που σημαίνει «νέα σύνορα» στη γλώσσα των μανδαρίνων, την οποία μιλούν οι Χαν, που είναι κυρίαρχοι στην Κίνα.
Τα εδάφη των Ουιγούρων διαθέτουν σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου στη χώρα, ενώ συνορεύουν με οκτώ χώρες: Ρωσία, Μογγολία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ινδία, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν και Κιργιζιστάν.
Το Πεκίνο κατηγορεί τους εξτρεμιστές Ουιγούρους ότι συνεργάζονται με την αλ Κάιντα, ενώ 17 ομοεθνείς τους είναι κρατούμενοι των ΗΠΑ στη βάση του Γκουαντάναμο, μετά τη σύλληψή τους στο Αφγανιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: