«Ο Ελληνισμός είναι ιδέα. 'Οταν τον υπηρετείς θα δεχθείς και λάσπη, θα υποστείς και αδικία»
Ο νέος πρόεδρος του ΣΑΕ, ΗΠΑ, απαντά στις ερωτήσεις του ''Κ'', μ' ευθύτητα - χωρίς περιστροφές, γιά τις εκλογές (ΣΑΕ), την Εκκλησία, τα όσα του αποδίδονται κ.ά. Αναλύει τις προθέσεις του για το ΣΑΕ της περιφέρειας ΗΠΑ και μιλά για το έργο του Ελληνοαμερικάνικου Εθνικού Συμβούλιου. Μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις -επί της ουσίας- του λιτού σε όλες τις εκφράσεις του, Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία.
Kύριε Σπυρόπουλε, ως πρόεδρος του Σ.Α.Ε. Αμερικής πως θα επιχειρήσετε να σπάσετε το κατεστημένο των προηγούμενων χρόνων και να καταστήσετε λειτουργικό και αποτελεσματικό τον Oργανισμό;
Θ. Σπ.: Οπως δήλωσα ως υποψήφιος –και πιστεύω ότι εκφράζω μεγάλη μερίδα της Ομογένειας- η πρώτη μου προτεραιότητα θα είναι η συνεργασία και ο συντονισμός με όλες τις δυνάμεις του Ελληνισμού της Αμερικής. Στο πλαίσιο αυτό απευθύνω πρόσκληση συνέργειας προς ομογενειακούς οργανισμούς που απείχαν από το Σ.Α.Ε. όπως η Α.H.E.P.A. και το A.H.I. Αμεση προτεραιότητα βεβαίως είναι και η αναλογική εκπροσώπηση της ομογένειας σ’ αυτό. Είμαι ανοιχτός στις προτάσεις όλων σας για τη βελτίωση της λειτουργίας του Σ.Α.Ε.
Εσείς κατακρίνατε το Σ.Α.Ε. κατά την διάρκεια της λειτουργίας του. Πως τελικά επιδιώξατε να αναλάβετε την ηγεσία του;
Θ. Σπ.: κ. Λυκομήτρο, η δημιουργία ενός παγκόσμιου οργανισμού που θα ένωνε και θα συντόνιζε τον απανταχού Ελληνισμού ήταν όραμα όλων μας. Πριν από τη δημιουργία του καταθέσαμε ως Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο τις προτάσεις μας. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Κι επειδή προτιμώ ‘'αν δεν έχω να πω κάτι καλό να πω να σιωπώ'’, ας κοιτάξουμε το μέλλον κι ας εργασθούμε για αυτό. Η υιοθέτηση προτάσεων μας από την Ελληνική Πολιτεία για την αναβάθμιση και αναδιοργάνωση του Σ.Α.Ε. αναπτέρωσε όχι μόνον τις δικές μου ελπίδες, αλλά και πολλών άλλων. Θα προσπαθήσουμε το καλύτερο για τον Ελληνισμό. Η προσπάθεια θα είναι συλλογική και όλοι μας είμαστε συνυπεύθυνοι και στην επιτυχία και στην αποτυχία.
Αρκετοί σας επικρίνουν ότι τόσα χρόνια δεν πετύχατε τίποτε ως ηγέτης του Ελληνο- Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου (ΕΕΣ). Τι θα αλλάξει τώρα;
Θ. Σπ.: Κατ’ αρχάς το Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο δεν είναι ‘'ενός ανδρός αρχή'’. Είναι ένας συλλογικός φορέας που εκπροσωπεί την πλειοψηφία της οργανωμένης ομογένειας στις Η.Π.Α. Οι προσπάθειες μας λοιπόν ήταν συλλογικές. Οσον αφορά την προσφορά του να σας δώσω λίγο από την ιστορία του:
Το ΕΕΣ ιδρύθηκε το 1987 με πρωτοβουλία προσωπικοτήτων και σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Βορείου και Νοτίου Αμερικής και την ΑHΕPA. Υπήρξε και παραμένει ο γνήσιος εκφραστής της Ομογένειας. Διήνυσε περιόδους κατά τις οποίες η συνεργασία των Ομογενειακών δυνάμεων στο πλαίσιο του υπήρξε υποδειγματική και αποτελεσματική. Διήνυσε, περιόδους αμφισβήτησης και αποδυνάμωσης κυρίως λόγω εξωτερικών παραγόντων. Όμως άντεξε και αισίως συμπλήρωσε εφέτος 20 χρόνια ζωντανής παρουσίας, αντίστασης στην αφομίωση και παραγωγής έργου. Καταφέραμε κι επιβιώσαμε. Οργανώσαμε τις μεγάλες διαδηλώσεις για τα εθνικά μας θέματα σε Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον, Σικάγο και Τορόντο. Το 1994 με την κινητοποίησή μας -στείλαμε πάνω από 200.000 faxes στον τότε Αμερικανό πρόεδρο- ανατρέψαμε την πρόθεση του Μπιλ Κλίντον να αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία». Συνδράμαμε στη γενέτειρα με ανθρωπιστική βοήθεια στους Πόντιους της Γεωργίας, στους Βορειο-Ηπειρώτες που συνελήφθησαν το ’94, στους Σαρακατσάνους της Βουλγαρίας και σε τόσες άλλες περιπτώσεις ανάγκης. Με το A.H.I. διαρκώς κινητοποιούμε την ομογένεια κατ΄ επανάλειψη για το Κυπριακό, Βορειο-Ηπειρωτικό, Μακεδονικό, αναγνώριση της Ποντιακής γενοκτονίας, για το Πατριαρχείο και άλλα θέματα στέλνοντας επιστολές στους εκπροσώπους της Αμερικανικής διακυβέρνησης από το 1987 έως και σήμερα. Και φυσικά δεν τις κοινοποιούμε στον Τύπο. Και εσείς οι δημοσιογράφοι πριν προβείτε σε άσκηση κριτικής γι' αδιαφορία, καλό θα είναι να επικοινωνείτε μαζί μας.
Αναφέρεστε σε κάτι ή κάποιον συγκεκριμένα;
Θ. Σπ.: Αναφέρομαι στην υποχρέωση του κάθε δημοσιογράφου να ελέγχει την ορθότητα των γραφομένων του. Λοιπόν, κ. Λυκομήτρο, είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι, το Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο έχει γράψει την ιστορία του. Τόσο προσωπικά όσο το Ε.Ε.Σ. κινητοποιηθήκαμε άμεσα και για το αεροδρόμιο των Σκοπίων και για το «Κράτος της Κρήτης» και για την «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου». Απλώς δεν το γνωρίζετε γιατί δεν κάνουμε φασαρία. Το Ε.Ε.Σ. έχει να επιδείξει μεγάλο έργο στον τομέα της Παιδείας: στήριξε και διέδωσε τον θεσμό των Charter Schools, ένωσε δασκάλους, βοήθησε και χρηματοδότησε εκπαιδευτικά προγράμματα, έδρες σπουδών. Οργάνωσε το Α’ Παγκόσμιο Συνέδριο Αναβίωσης της Δελφικής Ιδέας. Εκανε 18 δενδροφυτεύσεις στη γενέτειρα και τόσα άλλα. Δεν βγάζαμε άσκοπα Δελτία Τύπου επιδεικνύοντας τη δράση μας, απλώς και μόνο για να προσκαλέσουμε την Ομογένεια σε συγκεκριμένες δράσεις και εκδηλώσεις. Βλέπετε αντί να κάνουμε καταγραφή και πομπώδη απολογισμό έργου συνεχίσαμε τις δραστηριότητές μας.
Διακρίνω πίκρα στα λεγόμενά σας...
Θ.Σπ.: Καθόλου, απλώς απαντώ στο ερώτημά σας.
Δεν σας έχει πικράνει ο πόλεμος και η λάσπη που έχετε δεχθεί;
Θ.Σπ.: Ο Ελληνισμός είναι ιδέα. Οταν τον υπηρετείς θα δεχθείς και λάσπη, θα υποστείς και αδικία. Σημασία έχει ο πηγαιμός για την Ιθάκη. Η συνείδηση του καθενός μας γνωρίζει και είναι ο πιο αξιόπιστος κριτής μας.
Πρόσφατα, μετά την πρώτη συνεδρίαση του νέου προεδρίου του ΣΑΕ στις αρχές Φεβρουαρίου στην Ελλάδα, συναντηθήκατε με τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής. Τι ζητήσατε;
Θ. Σπ.: Μόνο τακτική ενημέρωση σε θέματα που αφορούν τον Απανταχού Ελληνισμό. Ενημέρωση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις για τον Ελληνισμό, κυρίως στα εθνικά μας θέματα που δεν είναι μόνον το Κυπριακό, αλλά και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Βόρεια Ήπειρο, η προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ναι μεν ο Ελληνισμός των ΗΠΑ μπορεί να προσφέρει πολλά, αλλά έχει ν' αντιμετωπίσει και πολλά ζητήματα με πρωταρχικό αυτό της διατήρησης της ελληνικής γλώσσας. Τα τελευταία είκοσι χρόνια η φθορά στο μέτωπο αυτό είναι ανυπολόγιστη. Η ελληνική Γλώσσα χάνεται μέσα στην παγκοσμιοποιημένη κοινότητα και αποτελεί πρωταρχικό μας μέλημα η διάσωση και διαφύλαξή της.
Ποιο το μέλλον του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου;
Θ. Σπ.: Λαμπρότατο! Δυνατό και ενωμένο όσο ποτέ, υπό την ηγεσία του κ. Μ. Βελιβασάκη είμαι σίγουρος ότι θα προσφέρει στην υπόθεση του Ελληνισμού. Σε σχέση με το Σ.Α.Ε. θα έχει εισηγητικό και συμβουλευτικό ρόλο. Πιστεύω λοιπόν ότι είναι μία σημαντική συγκυρία για τον Ελληνισμό της Αμερικής να προχωρήσουμε ενωμένοι σε κοινούς στόχους καθώς και οι δύο οργανισμοί όντως εκπροσωπούν την πλειοψηφία της οργανωμένης ομογένειας και είναι πρόθυμοι να ακούσουν τους πάντες και να συνεργασθούν μ’ όλους.
Συγκεκριμένες δράσεις που σκέφτεσθε να αναπτύξετε στο Σ.Α.Ε.;
Θ. Σπ.: Σε συνεργασία με όσους έχουν πρόθεση να εργασθούν, με όλες ανεξαιρέτως τις ομογενειακές δυνάμεις, την Αρχιεπισκοπή και τους εκπροσώπους της Ελληνικής Πολιτείας και της Αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και με άλλες συγγενείς περιφέρειες του Σ.Α.Ε. θα εργασθούμε στα ακόλουθα:
-Νεολαία: Σε συνεργασία με το Ε.Ε.Σ., την ελληνική πολιτεία και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς θα διοργανώσουμε Πανεθνικό Συμπόσιο Νεολαίας με σκοπό να παρουσιάσουμε στους εκπροσώπους τους ευκαιρίες για εργασία και internships σε Ελλάδα και Αμερική. Ξεκινούμε δε την καταγραφή των Ελληνο-Αμερικανικών επιχειρήσεων. Επίσης, θα επιδιώξουμε τη στήριξη υπαρχόντων αλλά και την δημιουργία νέων προγραμμάτων φιλοξενίας της νεολαίας αλλά και Αμερικανών νέων στην Ελλάδα. Θα δώσουμε πρωτοβουλία και κίνητρα στις νεώτερες γενεές Ελληνικής και Ελληνο-Αμερικανικής καταγωγής.
-Παιδεία: Θα συσταθούν επιτροπές που θα ασχοληθούν με όλες τις βαθμίδες της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης (Πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια) καθώς και με την ενίσχυση προγραμμάτων που προωθούν την Ελληνική Παιδεία, Φιλοσοφία, Ιστορία και Πολιτισμό. Βαρύτητα θα δώσουμε σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και ακαδημαϊκών μεταξύ των δύο χωρών. Θα θεσμοθετήσουμε υποτροφίες σε συνεργασία με Ομογενειακούς φορείς, την Αρχιεπισκοπή και το Πατριαρχείο.
-Εθνικά θέματα: Το Σ.Α.Ε. λόγω της σύνδεσης του με την Ελληνική Πολιτεία δεν μπορεί το ίδιο να κάνει lobby. Θα συμβάλουμε όμως στα μέγιστα με τη δημιουργία ειδικών επιτροπών για την άμεση αξιολόγηση και τεκμηριωμένη απάντηση σε ιστορικές διαστρεβλώσεις, ανιστόρητες διεκδικήσεις και προάσπιση εθνικών δικαίων. Ο ρόλος μας θα είναι συντονιστικός σε μία προσπάθεια ένωσης των δυνάμεων μας.
-Πολιτισμός: θα ενθαρρύνουμε τη δημιουργία πολιτιστικών κέντρων σε κάθε περιοχή. Θα ξεφύγουμε από την Ελληνο-Αμερικανική κοινότητα και θα απευθυνθούμε με πανεθνικά προγράμματα –στο μέτρο του εφικτού- στην ευρύτερη Αμερικανική κοινωνία.
-Χάλκη: Θα ξεκινήσουμε διεθνή εκστρατεία για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.
-Οικονομική Ανεξαρτησία: Τα χρήματα που θα διατεθούν από την Ελληνική κυβέρνηση θα διατεθούν κατά κύριο λόγω στην ενίσχυση συγκεκριμένων προγραμμάτων. Θα προσπαθήσουμε όμως να συγκεντρώσουμε δικούς μας πόρους μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία επεξεργαζόμαστε ώστε να έχουμε την ανεξαρτησία μας.
-Επίσης θα προωθήσουμε την περιβαλλοντολογική συνείδηση, το αθλητικό ιδεώδες, τον εθελοντισμό ως υπέρτατη αξία και θα προβάλουμε, μέσα από ειδική επιτροπή τη σύγχρονη Ελλάδα και τον Ελληνισμό ως παγκόσμια ιδεολογία με κάθε τρόπο και μέσον στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρέπει να κερδίσουμε χαμένο έδαφος με τα Αμερικανικά Μ.Μ.Ε. Ειδικώτερα πρέπει να αναδείξουμε την Ελλάδα ως ιδανικό τουριστικό προορισμό και επίσης να προβάλουμε το σύγχρονο πρόσωπό της, τις υπηρεσίες και τα μοναδικά της προϊόντα. Τα γραφεία μας θα λειτουργούν ως κέντρα εξυπηρέτησης του ομογενούς.
Βεβαίως, θα επιδιώξουμε τη συνέχιση και τη βελτίωση υπαρχόντων προγραμμάτων όπως η Ελληνιάδα και κατασκηνώσεις σε συνεργασία με τη Γ.Γ.Α.Ε. Κοντολογής, ο δρόμος είναι μακρύς και όλοι μας ανεξαιρέτως πρέπει να εργασθούμε σε κοινούς σκοπούς. Η πραγματοποίησή οραμάτων επιβάλει τη συλλογική εργασία, διαφάνεια και ουσιαστικώτερη επικοινωνία. Είμαι σίγουρος ότι με τα μέλη του Συμβουλίου του Σ.Α.Ε. Αμερικής θα καταφέρουμε και να αφουγκραστούμε, αλλά και να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες ανάγκες της ομογένειας μας.
Τελικά, είστε δωδεκαθειστής ή όχι;
Θ.Σπ.: Ως Ελληνας κατέχω ότι οι δώδεκα θεοί ήταν οι δώδεκα εκφράνσεις-αρετές του «Ενός και του Παντός» στον οποίον πάντα πίστευαν και πιστεύουν οι Ελληνες. Αρα λάθος ερώτηση, για να μην σχολιάσω ότι τέτοια ερώτηση δεν είναι συνταγματικά σωστό να τίθεται.. «Θρησκεία μου» είναι ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι αναπόσταστο κομμάτι της ιστορίας και της παράδοσης του Ελληνισμού.
Ποιες οι σχέσεις σας με την Αρχιεπισκοπή;
Θ. Σπ.: Άριστες. Στεκόμαστε και θα στεκόμαστε αρωγοί σε κάθε έργο της που συμβάλλει στην προώθηση κοινών ενδιαφερόντων. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος έχει βαθειά καλλιεργημένο πνεύμα και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ηγέτης με παγκόσμια αναγνώριση και επιρροή. Τους σέβομαι και τους δύο και θα συνεργαστώ μαζί τους.
Είναι αλήθεια ότι η επικεφαλής της εκλογικής σας εκστρατείας κ. Ν. Μπίσκα πολέμησε τον αντίπαλο με το επίχειρημα ότι ''δεν είναι Ελληνας'';
Θ. Σπ.: Αυτό είναι απολύτως αναληθές. Εκπορεύθηκε από συγκεκριμένα άτομα που υπηρετούσαν ίδια συμφέροντα και είμαι σίγουρος ότι δεν έχουν άμεση σχέση με τον Φίλιππo Kρίστοφερ. Και η κ. Μπίσκα και όλοι μας τιμούμε τόσο τον κ. Κρίστοφερ όσο και όλους τους αδελφούς Κυπρίους. Η κ. Μπίσκα σε συνομιλία με τον κ. Κρίστοφερ προσωπικά εξέφρασε την άποψη ότι η Κύπρος εκπροσωπείται στο Σ.Α.Ε. με ειδική ρύθμιση και επίσης εξέφρασε την εκτίμηση και πίστη ότι θα εκλεγόμουν.
Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής κυβέρνησης δεν σας στήριξε. Είχε συνταχθεί με τη γραμμή της Αρχιεπισκοπής...
Θ. Σπ.: Δεν το γνωρίζω. Γνωρίζω ότι ψήφισαν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων κι αυτοί και μόνον σε τελική ανάλυση φέρουν την ευθύνη του αποτελέσματος.
Είστε Νεο-Δημοκράτης;
Θ. Σπ.: Είμαι Ελληνας.
Σας ενόχλησε η πρόσφατη πρωτοβουλία Μανάτου-Αθενς-Κρίστοφερ στην Ουάσινγκτον, που έγινε χωρίς να σας ενημερώσουν ή να σας συμπεριλάβουν;
Θ. Σπ.: Πιστεύω στις συλλογικές και συντονισμένες προσπάθειες του Ελληνισμού και είμαι πρόθυμος να συνεργασθώ μαζί τους. Ολοι χρειαζόμαστε. Κανείς δεν περισσεύει.
Εκπρόσωποι της Εκκλησίας διατείνονται ότι εξέλεξαν τους «δικούς τους» στο Συμβούλιο σας...
Θ. Σπ.: Αυτό είναι θαυμάσιο γιατί όλοι τους είναι αξιολογότατοι!
Τι πιστεύετε για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ομοσπονδία της Νέας Υόρκης. Αντιλαμβάνομαι ότι η ηγεσία της δεν σας πολυσυμπαθεί...
Θ. Σπ.: Η Ομοσπονδία της Νέας Υόρκης υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια ενεργό μέλος του Ε.Ε.Σ. Συνεργάσθηκα με όλες τις ηγεσίες της. Ουδέποτε ως πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. αναμείχθηκα στα εσωτερικά της Ομοσπονδίας. Επίσης τα «προσωπικά» δεν έχουν χώρο στα ομογενειακά. Επικροτώ κάθε ενέργεια όμως που μπορεί να συμβάλλει στην προσπάθεια να ξεπερασθούν διαφορές και αντιθέσεις. Ο Ελληνισμός της Νέας Υόρκης έχει εξαιρετικούς Ελληνες με μεγάλη δύναμη και επιρροή. Εύχομαι σύντομα να βρεθεί λύση στις διαφορές που υπάρχουν και να μην συνεχιστούν οι δκαστικοί αγώνες. Ο Γιάννης Κατσιματίδης είμαι σίγουρος πως μπορεί να τους ενώσει όλους εν όψει της εθνικής παρελάσεως στην 5η λεωφόρο.
Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;
Θ. Σπ.: Μελετώντας Ηράκλειτο, Σωκράτη, Αριστοτέλη και άλλους μέγιστους και αξεπέραστους Ελληνες φιλοσόφους για να κατανοήσω, στο μέτρο του δυνατού, την πνευματική μας κληρονομιά.
Τι έχετε να πείτε σ’ όσους σας λασπολόγησαν και σας λασπολογούν;
Θ. Σπ.: Να είναι πολύ καλά. Τους αγαπάμε όλους!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου