Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

ΠΕΡΙ ΑΒΡΑΑΜ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΗΜΑΤΑ

Είναι σπουδαίο να πιστεύουμε στο λόγο του θεού, μας λένε οι διάφοροι ιεροκήρυκες, και μας παρουσιάζουν την Αγία Γραφή: «Επίστευσε δε Αβραάμ εις τον Θεόν, και ελογίσθη εις αυτόν εις δικαιοσύνην, και Φίλος Θεού ονομάσθη. Ιακώβου β΄23». Με άλλα λόγια, ο Αβραάμ ήταν ο μόνος στην εποχή του που πίστεψε στον Ιεχωβά, χάρηκε ο Θεός που είχε επί τέλους ένα πιστό, και του είπε: «θέλω ευλογήσει τους ευλογούντας σε, και τους καταρωμένους σε θέλω καταρασθή, και θέλουσιν ευλογηθή εν σοι πάσαι αι φυλαί της γης. Γένεσι ιβ΄3». Αυτά έγραψε ο επωφελούμενος και οι άλλοι τα πίστεψαν!

Αυτό μου θυμίζει την προφητεία των Μαρτύρων του Ιεχωβά, που έλεγαν ότι το τέλος του κόσμου πλησίαζε γοργά, και το 1975 θα ήμασταν στη βασιλεία του Θεού που θα έκανε τη γη παράδεισο. Θα έπρεπε να ήμασταν έτυμοι, για να διδάξουμε τους επιζώντες του Αρμαγεδδώνα, αλλά κι' αυτούς που περιμέναμε να αναστηθούν και δεν θα ήξεραν τους νέους νόμους της οργανώσεως του Ιεχωβά.

Ο Απόστολος Παύλος έγραψε ότι, «δεν είναι προσωποληψία παρά τω Θεό. Ρωμαίους β΄11». Δηλαδή ο Θεός ευλογεί όλο τον κόσμο, αλλά η ευλογία του έρχεται σ' εμάς μέσω του Αβραάμ και τον απογόνων του. Νομίζω ότι αυτό είναι προσωποληψία, που δεν συμβιβάζετε με το ρόλο του παντοδύναμου και δικαίου Θεού.

Ο Μωυσής είπε ότι, ο Ιεχωβά καταδίκασε σε θάνατο έναν άνθρωπο που δεν υπάκουσε στο θέλημα του, και μάζευε ξύλα το Σάββατο! Αριθμοί ιε΄32-36. Αλλά με τον πλούσιο Αβραάμ, ήταν πολλή ευγενικός, και του είπε: «S'il te plait = Σε παρακαλώ, σύμφωνα με τη Μετάφραση Νέου Κόσμου. Ανάβλεψον τώρα εις τον ουρανόν, και αρίθμησον τα άστρα, εάν δύνασαι να εξαριθμήσης αυτά, και είπε προς αυτόν, Ούτω θέλει είσθαι το σπέρμα σου. Και επίστευσεν εις τον Κύριον, και ελογίσθη εις αυτόν εις δικαιοσύνην. Γένεσις ιε΄5-6».

Ο Θεός είπε Σε παρακαλώ! σαν να μιλούσε με άλλον Θεό, αλλά, αν ο Αβραάμ ήταν φίλος του Θεού, δεν είχε τίποτα να φοβηθεί. Δεν βοήθησε τους άλλους ανθρώπους, δεν τους έδωσε ελεημοσύνη, τους αγόρασε για δούλους, μόνο που πίστεψε στο Θεό και ο Θεός τον ονόμασε δίκαιο και φίλο του! Αυτή την εύκολη δικαίωση, επινόησε ο Θεός ή ο Αβραάμ και οι έξυπνοι απόγονοι του; Να έχει ένα φίλο παντοδύναμο και αόρατο, ήταν πολλή ενδιαφέρων, αφού οι άλλοι πλήρωναν το φίλο του Θεού να προσεύχεται γι' αυτούς. Γένεσις κ΄16-17.

Ο Απόστολος Πέτρος, συμβούλευε τους φτωχούς να πιστεύουν ότι ο Θεός του Αβραάμ αγαπούσε και τους δούλους! Δεν τους είπε, κάνετε ότι μπορείτε για ν' αποκτήσετε την ελευθερία σας, αλλά: «Οι οικέται, υποτάσσεσθε εν παντί φόβω εις τους κυρίους σας, ου μόνον εις τους αγαθούς και επιεικείς, αλλά και εις τους διεστραμμένους. Α Πέτρου β΄18». Ο θυμωμένος ιδιοκτήτης, θα μπορούσε να σκοτώσει τον ανυπότακτο δούλο του, αλλά θα έχανε τα χρήματα του. Έξοδος κα΄20-21.

Νομίζω ότι ο μάρτυς του Ιεχωβά, που θα ζητήσει από ένα πλούσιο ιδιοκτήτη, οικονομική βοήθεια για τη θρησκεία του, μπορεί να τον διαβεβαιώσει ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δεν κάνουν απεργία. Αντιθέτως, συμβουλεύουν τους εργάτες να είναι ευγενικοί με τους εργοδότες, όπως ήταν ευγενικός ο Ιεχωβά με τον πλούσιο Αβραάμ, σύμφωνα με τη δική τους Μετάφραση Νέου Κόσμου, της Αγίας Γραφής. Έτσι, κάθε λέξι που πρόσθεσαν ή αφαίρεσαν στη μετάφραση της Αγίας Γραφής, έχει τη σπουδαιότητα της για τους επωφελούμενους φίλους του Θεού.

Έλεγαν ότι ο Θεός προστάτευσε το γραπτό λόγο του, γι' αυτό η Αγία Γραφή έφθασε μέχρι την εποχή μας. Νομίζω ότι δεν ήταν αναγκαία η προστασία του Θεού, την Αγία Γραφή την προστάτευαν ευχαρίστως οι ιδιοκτήτες, αφού τα βιβλικά κείμενα υπεράσπιζαν με μεγάλη επιτυχία τα συμφέροντα τους. Οι παραπομπές είναι από τη μετάφραση του Βάμβα

Δεν υπάρχουν σχόλια: