20080710 Θέλουν «φέσι» στο στρατηγείο Λάρισα
Πολύ ψηλά τον αμανέ έχουν σηκώσει οι τούρκοι στο ΝΑΤΟ, έχοντας τους αμερικάνους να τους σιγοντάρουν πλέον ανοιχτά και προκλητικά. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο διοικητής του ΝΑΤΟϊκού Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης αντιπτέραρχος Μορίς Μακ Φαν, ο άνθρωπος που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση της ακύρωσης άσκησης στον Αϊ- Στράτη, ζήτησε από την ελληνική στρατιωτική ηγεσία να δεχτεί τούρκο διοικητή στο υποστρατηγείο της Λάρισας! Ο αμερικάνος πτέραρχος βρέθηκε στην Αθήνα προσκεκλημένος της πρεσβείας του για τη γιορτή της 4ης Ιουλίου,…
…αλλά παραδόξως ζήτησε να συναντήσει τον Α/ΓΕΕΘΑ Δημήτρη Γράψα και τον Α/ΓΕΑ Γιάννη Γιάγκο. Λίγες εβδομάδες μετά την περιπέτεια με τον Αϊ- Στράτη, η πρόθεση του αμερικάνου να συναντήσει τους αρχηγούς προκάλεσε εντύπωση, όχι όμως και αισιοδοξία. Συγκεκριμένη ατζέντα για τη συνάντηση δεν υπήρχε και οι τρεις ανώτατοι αξιωματικοί βρέθηκαν στο δώμα ΓΕΝ για να τα πουν τρώγοντας μπον φιλέ. Κι ενώ οι δικοί μας είχαν στο μυαλό τους τον Αϊ-Στράτη και περίμεναν να περιστραφεί η κουβέντα γύρω από αυτό το θέμα, ο αμερικάνος πήγε την κουβέντα αμέσως στο θέμα των ΝΑΤΟϊκών υποστρατηγείων (CAOC), τα οποία από το 2011 γίνονται τέσσερα από 10 που είναι σήμερα και θα λειτουργούν σε Ελλάδα (Λάρισα), Δανία, Γερμανία και Ιταλία. Δηλαδή το Εσκί Σεχίρ στην Τουρκία βάζει λουκέτο.
«Αγκάθι» για τη νέα δομή και λειτουργία των ΝΑΤΟϊκών υποστρατηγείων είναι ποιος θα διοικεί και το ΝΑΤΟ σκέφτηκε ο επικεφαλής να εναλλάσσεται κάθε δύο ή τρία χρόνια. Ο Μακ Φαν ζήτησε από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ να συμβιβαστεί η Ελλάδα με την Τουρκία και να δεχτεί να είναι πρώτος διοικητής στη Λάρισα τούρκος πτέραρχος! Οι δυσάρεστες εκπλήξεις από τους ΝΑΤΟϊκούς είναι συχνές, αλλά ποτέ δεν συνηθίζονται. Μετά την αρχική δυσφορία από τα όσα είπε ο Μακ Φαν, οι δύο αρχηγοί του εξήγησαν «τσεκουράτα» ως στρατιωτικοί αλλά και με διπλωματικό «αμπαλάζ» ότι μάλλον δεν γνωρίζει και πολύ καλά το όλο θέμα, αφού δεν υπάρχει καμία διαδικασία που να προβλέπει διαπραγμάτευση και πολύ περισσότερο συμφωνία μεταξύ δύο μελών της Συμμαχίας για το ποιος θα είναι διοικητής.
Όλες αυτές οι αποφάσεις, υποστήριξαν, θα ληφθούν μέσα από ανοιχτές διαδικασίες εντός του ΝΑΤΟ, το οποίο και θα αποφασίσει για τους διοικητές, που έτσι κι αλλιώς θα εναλλάσσονται. Στην ερώτηση γιατί πιστεύει ότι πρέπει σώνει και καλά να είναι ο πρώτος διοικητής στη Λάρισα τούρκος κι όχι, για παράδειγμα, βούλγαρος, ρουμάνος, πολωνός ή κάτι άλλο τέλος πάντων, ο αμερικάνος πτέραρχος δεν απάντησε, δίνοντας μεγαλύτερη σημασία πλέον στο μίντιουμ ψημένο μπον φιλέ του.
Η μπάλα στην εξέδρα
Ο Μακ Φαν μετά τη σαφή τοποθέτηση των δύο αρχηγών ότι στη Λάρισα δεν πρόκειται να κάνει πρεμιέρα τούρκος, δεν επέμεινε, όχι επειδή δεν ξέρει τα θέματα, αλλά αντιθέτως επειδή τα ξέρει πολύ καλά και γνωρίζει ότι δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή να τραβήξει άλλο το σχοινί. Το «σπρώξιμο» που δίνει απλόχερα στους τούρκους, πάντως, δεν κάνει καμία προσπάθεια να το κρύψει. Όταν Γράψας και Γιάγκος άρχισαν να του λένε για τα όσα απαράδεκτα έγιναν με την άσκηση στον Αϊ-Στράτη, ο Μακ Φαν έστειλε την μπάλα στην εξέδρα και μάλιστα σ’ αυτή των πολιτικών. Πούλησε το ίδιο παραμύθι περί ουδετερότητας των στρατιωτικών σ’ αυτά τα θέματα και υποστήριξε ότι τις αποφάσεις τις παίρνουν οι πολιτικοί και κανείς άλλος. Μια ουδετερότητα που ασφαλώς εξυπηρετεί πλήρως τις τούρκικες επιδιώξεις στο Αιγαίο. Είναι δεδομένο ότι οι πιέσεις των αμερικάνων θα εντείνονται όλο και περισσότερο, όχι μόνο επειδή θέλουν να παίξουν υπέρ της Άγκυρας, αλλά και για να δείξουν την πολύ μεγάλη δυσφορία τους για τον ουσιαστικό αποκλεισμό των αμερικάνικων αμυντικών βιομηχανιών από το σύνολο των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Μπάρακ, ποιος Μπάρακ;
Στο υπουργείο Άμυνας πέρασαν, πάντως, τέτοια λαχτάρα με την ελληνοισραηλινή άσκηση-προσομοίωση επίθεσης στο Ιράν και τις έντονες αντιδράσεις της Τεχεράνης, που έχουν αρχίσει να φοβούνται ακόμη και να ανακοινώσουν ότι ο υπουργός Άμυνας θα συναντήσει τον Εχούντ Μπάρακ! Από την Παρασκευή ήταν γνωστό ότι ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας θα βρισκόταν στην Αθήνα για τη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και με αυτή την ευκαιρία θα συναντιόταν με τον Καραμανλή, τον Μεϊμαράκη και την Ντόρα. Τι κι αν το πρακτορείο Reuters το μετέδιδε; Οι άνθρωποι του Μεϊμαράκη, μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, αρνούνταν πεισματικά ότι ο υπουργός τους θα δει τον Μπάρακ. Μόνο τότε παραδέχτηκαν ότι ο Μεϊμαράκης «θα παρίσταται» στη συνάντηση Μπάρακ με τον πρωθυπουργό.
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας εμφανίστηκε πολύ ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα της άσκησης που έγινε στο Αιγαίο, είτε αυτή ήταν συνεκπαίδευση, όπως υποστηρίζει η Αθήνα, είτε πρόβα βομβαρδισμών σε Ιράν, Λίβανο και Συρία, όπως λογικά λέει όλος ο υπόλοιπος κόσμος. Αν θα ξαναγίνει τέτοια άσκηση; Σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει με το Τελ Αβίβ, ασφαλώς και μπορεί να ξαναγίνει. Κι όχι μόνο αυτό. Στις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει έχουμε αναλάβει δέσμευση να μην δημοσιοποιούμε οτιδήποτε έχει σχέση με αυτές τις συνεκπαιδεύσεις.
(Ποντίκι, 10.7.2008)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου