Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ


Όταν Έλληνες επίσημοι, αλλά και απλοί Έλληνες τουρίστες πηγαίνουν στη Βουδαπέστη, συνηθίζουν να επισκέπτονται και το ελληνικό χωριό Μπελογιάννης, που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα.

Το χωριό άρχισε να κτίζεται το 1950 κι αρχικά ονομάστηκε Görögfalva, δηλαδή Ελληνοχώρι, αφού προοριζόταν να φιλοξενήσει εξόριστους Έλληνες, ηττημένους αριστερούς της περιόδου 1946-49. Το 1952 μετονομάστηκε σε Μπελογιάννης (Beloiannisz στα ουγγρικά) προς τιμήν του κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη, τον οποίο είχαν τότε εκτελέσει στην Ελλάδα. Μετά το 1974 και κυρίως μετά το 1982 αρκετοί κάτοικοί του επέστρεψαν στην Ελλάδα, όταν τους επιτράπηκε η επιστροφή. Άλλοι όμως, ιδίως όσοι είχαν κάνει οικογένειες κι είχαν ήδη τακτοποιηθεί, προτίμησαν να παραμείνουν στην Ουγγαρία.



Το 1996 έκτισαν τον ορθόδοξο ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στην ομώνυμη πλατεία. Στην επέτειο των 50 ετών από την ίδρυση του χωριού, το επισκέφτηκε και λειτούργησε στην εκκλησία του ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν, που έφυγαν από την Ελλάδα κυνηγημένοι, οι αριστεροί, για τους οποίους «η θρησκεία είναι το όπιο των λαών», σήμερα, μισό αιώνα μετά, έκτισαν μεγαλοπρεπη εκκλησία στο χωριό τους και την επιδεικνύουν υπερηφανευόμενοι στους επισκέπτες.

Η σχιζοφρένεια της αριστερής Ρωμιοσύνης αποδεικνύεται εξ ίσου βαριά -άν όχι ακόμα βαρύτερη- κι απʼ αυτήν της δεξιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: