Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΟΣΩΝ ΜΙΚΡΟΔΕΙΧΝΟΥΝ

Ορισμένοι άνθρωποι είναι γενετικά προγραμματισμένοι να γερνάνε με ρυθμό ταχύτερο από τους υπόλοιπους και αυτό εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι δείχνουν μεγαλύτεροι από την ηλικία τους. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν βρετανοί και ολλανδοί επιστήμονες, των οποίων η ανακάλυψη των γονιδιακών παραλλαγών που σχετίζονται με τη γήρανση μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά στη δημιουργία ενός γενετικού τεστ, το οποίο από τη νεαρή ηλικία θα δείχνει πόσο γρήγορα θα γεράσει ένας άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής του.


Σύμφωνα με δημοσίευση στην επιθεώρηση Nature Genetics, ερευνητές από τα βρετανικά πανεπιστήμια του Λέστερ, υπό τον καθηγητή καρδιολογίας Νιλές Σαμανί, και του King's College του Λονδίνου, υπό τον καθηγητή Τιμ Σπέκτορ, καθώς και από το ολλανδικό Πανεπιστήμιο του Γκρόνιγκεν, ανέλυσαν περισσότερες από 500.000 γενετικές παραλλαγές σε όλο το ανθρώπινο γονιδίωμα και εντόπισαν εκείνες που σχετίζονται με το "βιολογικό ρολόι" και βρίσκονται κοντά στο γονίδιο TERC, το οποίο εμπλέκεται στη διατήρηση του μήκους του τελομερούς με τη χρήση ενός ενζύμου (τελομεράση).

Έναυσμα για την έρευνα αποτέλεσε το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι μετά τα 80 τους έχουν απολύτως φυσιολογικές αρτηρίες, ενώ άλλοι ήδη από τα 40 τους εμφανίζουν προβλήματα σε αυτές, παρόλο που δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος εγγενής βιολογικός λόγος γι' αυτή τη φθορά.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις δομές που λέγονται τελομερή και αποτελούν μέρος των χρωμοσωμάτων (παρομοιάζονται με τις πλαστικές άκρες των κορδονιών των παπουτσιών). Οι άνθρωποι γεννιούνται με τελομερή ορισμένου μήκους, που μικραίνουν όσο τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται (διαχωρίζονται) και γερνάνε. Έτσι, το μήκος των τελομερών αποτελεί βασικό δείκτη βιολογικής γήρανσης. Οι βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μερικοί άνθρωποι, που έχουν μια συγκεκριμένη γενετική ποικιλία, έχουν μικρότερα τελομερή (πιθανώς επειδή το ένζυμο τελομεράση λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο στους ανθρώπους αυτούς), συνεπώς είναι βιολογικά πιο γέροι και το βιολογικό τους ρολόι κυλάει ταχύτερα, κάτι που πιθανώς τους κάνει πιο ευάλωτους σε παθήσεις που σχετίζονται με τη μεγάλη ηλικία.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τους ερευνητές, η γενετική αυτή προδιάθεση μπορεί να κάνει μερικούς ευάλωτους ανθρώπους να γερνάνε ακόμη γρηγορότερα, όταν εκτίθενται σε περιβάλλοντα που κάνουν κακό στα τελομερή, όπως σε χώρους καπνιζόντων ή όταν υποκύπτουν στην παχυσαρκία, την έλλειψη άσκησης κ.ά., με συνέπεια τα συγκεκριμένα άτομα να καταλήγουν να είναι αρκετά χρόνια πιο γερασμένα από βιολογική σκοπιά (να δείχνουν έτσι δέκα ή και περισσότερα χρόνια πιο μεγάλα από την ηλικία τους).

Δεν υπάρχουν σχόλια: