Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ




Οι χαρταετοί, οι λαγάνες, οι χαλβάδες και τα λοιπά σαρακοστιανά, υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής έχουν σήμερα την τιμητική τους!!!
Αν και ο καιρός είναι άστατος, χιλιάδες Έλληνες θα ξεχυθούν να πετάξουν αετό και να ξεφαντώσουν στην έναρξη της Σαρακοστής.
Η Καθαρά Δευτέρα από παλιά θεωρείται μέρα καθαρμού και ονομάστηκε έτσι γιατί οι χριστιανοί «καθαρίζονταν» σωματικά και πνευματικά.
Το πέταγμα του αετού πάλι ξεκίνησε λίγα χρόνια αργότερα, επιρροή από τους λαούς της Ανατολής και κυρίως από τους Κινέζους, καθώς εκεί η τέχνη του χαρταετού έχει τελειοποιηθεί με αποτέλεσμα να κατασκευάζουν υπέροχα δημιουργήματα, τα οποία στόλιζαν με ευχές και επιθυμίες και τις έστελναν κοντά στο Θεό.
Στην Αθήνα, ο Δήμος για μια ακόμα φορά έχει οργανώσει εκδηλώσεις στο Λόφο του Φιλοπάππου, στην Ακαδημία Πλάτωνος, στο Λόφο Λαμπράκη και στο Άλσος ΚΑΠΑΨ. Από τις 10 το πρωί τα… κλαρίνα θα αρχίσουν να ακούγονται στο λόφο του Φιλοπάππου και οι πρώτοι χαρταετοί θα κατακτήσουν τους… αιθέρες της Αττικής.
Στη Θεσσαλονίκη η Καθαρά Δευτέρα θα γιορταστεί στο άλσος του Κέδρινου Λόφου, με τη συμμετοχή παραδοσιακών συγκροτημάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Αγίου Πάυλου και διάφορων πολιτιστικών συλλόγων.  Ο δήμος θα μοιράσει παραδοσιακά εδέσματα, με πρωταγωνίστρια την παραδοσιακή… φασολάδα!!! Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.
Παρόλ’ αυτά, ο καιρός δεν φαίνεται να μας κάνει τη χάρη και μπορεί η συννεφιά και η ψιχρούλα να κρατήσει πολλούς μέσα στο σπίτι.
Με βροχερό καιρό θα ανοίξει η Σαρακοστή στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά καθώς και στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ακόμα και χιόνια στα ορεινά της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας. Πάντως στα δυτικά αναμένεται βελτίωση του καιρού, όμως οι άνεμοι θα είναι ισχυροί, μέχρι και 9 μποφόρ και θα δυσκολέψουν αρκετά το πέταγμα του αετού

Δεν υπάρχουν σχόλια: