Η Ελονοσία είναι μια από τις αρχαιότερες ασθένειες: τα πρώτα ίχνη της ασθένειας βρέθηκαν σε μια αιγυπτιακή μούμια από το 5.000 π.Χ.
Έκτοτε και μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα ταλαιπώρησε και την Ευρώπη, κυρίως τις περιοχές που είχαν τενάγη και έλη. Στη Γερμανία τα τελευταία 225 θύματα της ελονοσίας καταγράφηκαν το 1939 στις ελώδεις περιοχές και στα δέλτα των ποταμών.
Από το 1997 η κρατική επιτροπή Υγείας, οι φορείς των γιατρών και τα ερευνητικά κέντρα κρούουν στη Γερμανία τον κώδωνα του κινδύνου για την επανεμφάνιση της ελονοσίας. Δεν μιλούν ασφαλώς για επιδημία, αλλά για το γεγονός ότι η ελονοσία „χτυπάει“ τουλάχιστον τους Γερμανούς τουρίστες στην Αφρική ή ακόμη χειρότερα εκτιμάται ότι μεταφέρθηκαν από την Αφρική πολλά ωάρια του γνωστού κώνωπος του ανωφελούς που μεταδίδει την ασθένεια.
Τελευταία μάλιστα πολλοί επιστήμονες υπολογίζουν ότι εάν αυξηθεί και άλλο η μέση θερμοκρασία στη Γερμανία, τότε οι κάτοικοί της θα είναι όντως τρωτοί σε μια ασθένεια που η πλειοψηφία των Γερμανών έχει πια ξεχάσει.
Τουρίστες και επιχειρηματίες τα θύματα της ελονοσίας στην Ευρώπη
Γερμανοί τουρίστες και επιχειρηματίες είναι συνήθως τα θύματα της ελονοσίας. Χαρακτηριστικό είναι όμως το γεγονός ότι η πλειονότητα των ταξιδιωτών που επισκέπτεται π.χ. την Αφρική δεν παίρνει στα σοβαρά τις συμβουλές γιατρών, αλλά ούτε και τις υποδείξεις του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών για φάρμακα κατά της ελονοσίας, ειδικές αλοιφές κατά των κουνουπιών ή το χειρότερο: δεν επιλέγουν ούτε καν την απλή λύση της κουνουπιέρας. Έτσι μετά από ένα τουριστικό ή επαγγελματικό ταξίδι επιστρέφουν στη Γερμανία άρρωστοι από ελονοσία.
Αρκετές επιστημονικές εκθέσεις στη Γερμανία εκτιμούν ότι η ελονοσία ενδέχεται να επιστρέψει οριστικά στην Ευρώπη.
Ήδη στην Τουρκία, σε ορισμένες περιοχές της Ρωσίας και των ΗΠΑ είναι πλέον τακτικά τα κρούσματα ελονοσίας. Εάν δε η μέση θερμοκρασία στην Ευρώπη ανεβεί, τότε ολόκληρη η Νότια Ευρώπη θα πληγεί πρώτη.
1000 κρούσματα ελονοσίας στη Γερμανία ετησίως
Γερμανοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι εάν οι τουρίστες ακολουθούν τις συμβουλές των ειδικών, τότε δεν υπάρχει ζήτημα μετάδοσης. Επίσης η έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας σημαίνει τουλάχιστον στη Γερμανία και βέβαιη ίαση.
Εάν όμως αναλογιστούμε ότι ετησίως στην Ευρώπη παρουσιάζονται γύρω στα 10.000 κρούσματα ελονοσίας, από τα οποία τα 1000 στη Γερμανία, τότε δεν είναι υπερβολή να πάρουμε τα ανάλογα φάρμακα και να ακολουθούμε την απλή και αποτελεσματική συμβουλή της κουνουπιέρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου