Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΜΙΜΗΣΗ

Μία αξιέπαινη προσπάθεια γιά να προβάλλεται -αιώνια- το μεγαλείο της Ελλάδας σε πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών μ' ελληνικά ονόματα (υπάρχουν αρκετές), αλλά και να τιμούνται πρωτοπόροι, βρίσκεται σ' εξέλιξη τα τελευταία χρόνια.
Μετά την τοποθέτηση του ανδριάντα του πρώτου 'Ελληνα στην Αμερική (αρχές 15ου αιώνα), Θεόδωρου, στην παραλία της πόλης Κληαργουότερ της Φλόριδας (περιοχή Κόλπου της Τάμπα), σύντομα θα γίνει και η τοποθέτηση προτομής ή ανδριάντα του Οδυσσέα, στην πόλη Ιθάκη, της Πολιτείας Νέας Υόρκης, με την έγκριση του δημοτικού της Συμβούλιου.
Πρωτεργάτης της "εκστρατείας" αυτής, ο πρόεδρος της Παν-Ηπειρωτικής Αμερικής, Μιχάλης Σέρβος, που ίσαμε τώρα, χρηματοδοτεί και τα έργα.
Τον περασμένο χρόνο, έγινε στην πόλη των Ιωαννίνων, η μετονομασία κεντρικής πλατείας και η τοποθέτηση σε αυτήν ανδριάντα, με χρηματοδότησή του, της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδας.
'Ηδη, ο κ. Σέρβος, βρίσκεται σ' επαφή με το Κογκρέσσο των ΗΠΑ, διαμέσου του "Ιδρύματος των Ελλήνων" στο οποίο προεδρεύει, γιά την τοποθέτηση ανδριάντα του Κωνσταντίνου Μπρουμίδη, του δημιουργού του αριστουργήματος στην Ροτόντα, στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.
Οι δραστηριότητές του δεν περιορίζονται στα προαναφερθέντα. Με την έγκριση του "Ερευνητικού Κέντρου Παπανικολάου" στο Μαϊάμι της Φλόριδας, θα τοποθετηθεί εκεί η προτομή του διάσημου ιατρού-ερευνητή. Γίνονται, ακόμα, επαφές με αξιωματούχους της πόλης "Ελλάδα" (Greece) στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, γιά την αδελφοποίησή της με την Αθήνα και την τοποθέτηση -κάποιας- προτομής ή ανδριάντα, σε πλατεία της.
Αν και παραδοσιακά επικρίνουμε και καυτηριάζουμε τα "κακώς κείμενα" στον Απόδημο Ελληνισμό (ειδικά στις ΗΠΑ και δυστυχώς λίγα γράφουμε), οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ενέργειες όπως οι παραπάνω, τιμούν τον Απόδημο Ελληνισμό και τους δημιουργούς των.
Ευχόμαστε, το παράδειγμα και το έργο του κ. Σέρβου, που τον τιμά ως 'Ελληνα, να το μιμηθούν κι άλλοι Ομογενείς ή να χρηματοδοτήσουν, ως χορηγοί, την τοποθέτηση προτομών ή ανδριάντων Ελλήνων φιλοσόφων και ηρώων, στις πλατείες πόλεων των ΗΠΑ.
Με αυτόν τον τρόπο, το μεγαλείο της Ελλάδας κι αυτό του Ελληνισμού της Αμερικής (που ως εθνική ομάδα έχει "ημερομηνία λήξης"), θα "ζει" και θα προβάλλεται γιά πάντα, στην φιλόξενη δεύτερη πατρίδα μας.
Το ΚΑΛΑΜΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: