Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ EURO 2008

Με αφορμή το «Γιούρο»


Έχω πολλές φορές υποστηρίξει ότι ο επαγγελματικός αθλητισμός θα έπρεπε να καταργηθεί. Τους λόγους γι’ αυτό, δεν μπορούσα να τους τεκμηριώσω απολύτως. Το ένοιωθα όμως, ενστικτωδώς.

Σήμερα διαθέτω μερικά –επιπλέον- στοιχεία που θεμελιώνουν αυτή μου την πεποίθηση.

Δε θα καταφύγω στα τετριμένα, περί αναβολικών και κακού παραδείγματος προς τη νεολαία. Υπάρχουν τόσα άλλα «κακά παραδείγματα» εύκολου πλουτισμού και ανηθικότητας γύρω που δεν είναι ανάγκη να ασχοληθεί κανείς με τους αθλητές.

Εδώ χαρίζουν 150 χιλιάρικα (= ένα διαμέρισμα που μια οικογένεια θέλει 30-35 χρόνια για να ξεπληρώσει!!!) «εξοπλισμό γραφείου» σε *ζάμπλουτους* πολιτικούς που έχουν και το απύθμενο θράσσος να προκαλούν τη λογική μας με «προφορικούς διακανονισμούς» και τιμολόγια μπλε …

… στα εκατομμύρια των ποδοσφαιριστών ή στις αυθαίρετες και προκλητικές διαγραφές χρεών των ΠΑΕ θα κωλώσουμε;

Για ποιο λόγο λοιπόν είναι τόσο κακός ο επαγγελματικός αθλητισμός;

Διότι, ΤΙ ακριβώς προσφέρει;

Τι κερδίζει ο απλός καθημερινός άνθρωπος από την ύπαρξη του επαγγελματικού αθλητισμού; Πώς βελτιώνεται η ζωή του;

Οι μισοί θα απαντήσουν «διασκέδαση». Είναι αναμφισβήτητα διασκεδαστικό να παρακολουθείς την προσπάθεια ενός αθλητή ή μιας ομάδας αθλητών. Δεν θα διαφωνήσω.

Γιατί όμως αυτό πρέπει να γίνεται επαγγελματικά; Γιατί να μην αγωνίζονται ερασιτεχνικά;

[Ο ερασιτεχνισμός είναι από τις περισσότερο παρεξηγημένες λέξεις της Ελληνικής γλώσσας. Ενώ εκφράζει μια τόσο ευγενή έννοια, την άδολη «αγάπη προς μια τέχνη», εμείς τη σνομπάρουμε. Τη χρησιμοποιούμε μειωτικά.]

Γιατί ο κάθε Παπαράκης, Παπαρόπουλος και Παπαρίδης να μην είναι ερασιτέχνες; Τι πιο όμορφο και αγνό από την άθληση επειδή *αγαπάς* αυτό που κάνεις και όχι επειδή ελπίζεις να σου αποφέρει χρυσά συμβόλαια;

Υπερβολικά αθώα προσέγγιση, εε; Σχεδόν ροζουλί [μπλιαχ!].

ΟΚ, ας δούμε μια ακόμη, πολύ πιο υποψιασμένη προσέγγιση.

Τι συμβαίνει εδώ και δύο δεκαετίες (τουλάχιστον) με αφορμή κάθε μεγάλη αθλητική διοργάνωση; Τι μπαίνει στη ζωή μας «προσωρινά» και τελικά καταντά μονιμότερο της μονιμότητας στο Ελληνικό Δημόσιο;

Τι μπήκε στη ζωή των Αθηναίων (και όχι μόνο) με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Τι είχαν πει ότι θα εγκατασταθεί «μόνο για δυο μήνες» και τελικά καρφώθηκε στη θέση του και γιγαντώνεται;

Οι κάμερες!

Θυμίζω ότι οι Αμερικανοί απείλησαν να μην πάρουν μέρος, αν δεν δεχόμασταν την κωλονοσκόπηση από Αμερικανούς πράκτορες, στο ΕλΒενιζέλ και σε άλλα σημεία. Κι αντί να τους πούμε «Δεν πειράζει! Πείτε στους αθλητές σας που είναι τιγκαρισμένοι στα αναβολικά ότι θα έχουν την ευκαιρία για μετάλια στους επόμενους Ολυμπιακούς!» … σκύψαμε. H Αθήνα είχε πήξει επί μήνες στους μπρατσωμένους κοντοκουρεμένους πράκτορες που ψάχνανε τα κοντινότερα McDonalds.

[Χώρια που έπρεπε να τους απαγορεύσουμε την είσοδο στη χώρα, εφόσον δεν είχαν τηρήσει την Ολυμπιακή εκεχειρία. Ψιλά γράμματα, εε;!]

Θυμίζω επίσης, ότι το 2004, ο Υπ. Δημ. Τάξης (a.k.a. Bob Svoulgarakis), ζήτησε να διατηρηθούν οι κάμερες. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είχε αντίθετη άποψη και τελικά φτάσαμε στη «μεσοβέζικη» λύση: να μείνουν με πρόσχημα την παρακολούθηση της κυκλοφορίας. Έκτοτε, τα περιστατικά κατάχρησης (έως κατάφορης παραβίασης) αυτής της δέσμευσης, έχουν καταστεί καθημερινό φαινόμενο.

Θα αποφύγω την προφανή παρόρμηση να αναφερθώ στη σύλληψη των συνδικαλιστών της πορείας της 19ης Μαρτίου 2008 και της «εντολής» Σανιδά για χρήση των καμερών. Υπάρχουν και «ζουμερότερα» παραδείγματα.

Απόσπασμα από Ελευθεροτυπία (29-5-2008):

Αναφορά προς τον Συνήγορο του Πολίτη για παρακολούθηση εργαζόμενων αστυνομικών από τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας έκανε ο Δημ. Ντούμας, μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής!

Στη σχετική καταγγελία αναφέρονται τα ακόλουθα: «Ως Ενωση δεχθήκαμε κατά καιρούς οχλήσεις από συναδέλφους-μέλη μας ότι κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους σε διάφορα σημεία της Αττικής, τους παρακολουθούσαν μέσω των καμερών διαχειρίσεως της κυκλοφορίας.

Αστυνομικός που εκτελούσε υπηρεσία στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, αφήρεσε για λίγο, λόγω ζέστης, το πηλήκιό του, με αποτέλεσμα να δεχτεί άμεσα παρατηρήσεις.

Τρομερή παράβαση, εεε; Δικαιολογεί κάθε «λύγισμα» των νόμων και των κανόνων. Τον τσάκισαν τον παραβάτη που τόλμησε να βγάλει το πηλήκιο! Την πάταξαν την εγκληματικότητα! Άλλος ένας τέτοιος να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του και επήλθε η κάθαρσις της ΕΛ.ΑΣ.

Το καθεστώς φόβου και διαρκούς παρακολούθησης περνάει μέρα με τη μέρα. Ένα βηματάκι πιο κοντά στην κοινωνία Big Brother κάθε μέρα. Δεν έχει σημασία αν το θύμα είναι και θύτης παράλληλα. Σημασία έχει να θεωρείται φυσιολογική η παρακολούθηση. Ακόμα και στο σπίτι μας, ακόμα και μπάνιο μας.

Υπερβάλλω;

Χα!!

Παραθέτω χθεσινό απόσπασμα [πάλι «Ε» από Sunday Times, 9/6/2008]:

Οι «κατάσκοποι των αιθέρων» θα είναι στην πραγματικότητα μικροσκοπικές κάμερες και συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών που θα καταγράφουν και θα αναλύουν συνεχώς τις εκφράσεις του προσώπου και τις συνομιλίες των επιβατών στα αεροσκάφη. Σε περίπτωση καταγραφής ύποπτης συμπεριφοράς, «κρυφός συναγερμός» θα ειδοποιεί το πλήρωμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εγκρίνει κονδύλια ύψους 35 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος και σε πρώτο στάδιο συζητά για την υλοποίησή του με την εταιρεία συστημάτων ΒΑΕ, τη γαλλική εταιρία Thalys και τις ερευνητικές ομάδες του βρετανικού πανεπιστημίου Ρέντινγκ.

Ηδη έχουν υπάρξει οι πρώτες αντιδράσεις από τις αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες σύμφωνα με τις ενδείξεις είναι αρνητικές στην εγκατάσταση του συστήματος στα αεροσκάφη τους, κυρίως για λόγους κόστους.

«Κοστίζει, γι’ αυτό δεν τους αρέσει» δηλώνει ο Ντάνιελ Γκοτιέ, ένας από τους επικεφαλής του προγράμματος, υπογραμμίζοντας: «Παρ’ όλο που εκτιμάται ότι θα φέρει επανάσταση στην ασφάλεια στα αεροσκάφη, οι αερομεταφορείς δεν θα το τοποθετήσουν εκτός εάν δημιουργηθεί η σχετική νομοθεσία».

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης φέρεται, σύμφωνα με τους «Κυριακάτικους Τάιμς», να επιβεβαιώνει ότι ήδη έχουν ξεκινήσει στο Ευρωκοινοβούλιο συνομιλίες για την επεξεργασία της απαραίτητης νομοθεσίας ώστε να γίνει γίνει υποχρεωτικό για τις αεροπορικές εταιρίες να διαθέτουν τα συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας.

Τι μέτρα ασφαλείας εγκαταστάθηκαν στην Αυστρία και την Ελβετία με αφορμή το «Γιούρο» και τους θερμοκέφαλους Άγγλους οπαδούς;

Τι μέτρα μελετά η Αγγλία για την επόμενη αθλητική διοργάνωση (Ολυμπιακοί 2012); Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Βρετανικού Τύπου, θα εγκαταστήσουν ένα αρχηγείο του Στρατού στο κέντρο του Λονδίνου, το οποίο όμως θα μείνει μόνιμα εκεί και θα αναλάβει καθήκοντα φύλαξης της πόλης.

Αν μη τι άλλο, οι Βρετανοί είναι πιο ειλικρινείς με τις προθέσεις τους. Δεν ψεύδονται ότι «μετά τους αγώνες θα λήξουν τα έκτακτα μέτρα».

Ολόκληρος ο πλανήτης βομβαρδίζεται με εικόνες ανασφάλειας.

Παλαιότερες χαζοταινιούλες μαζικής κατανάλωσης του Χόλιγουντ (από εκείνες που μας ταϊζουν μαζικά τα πγοιοτικά ιδιωτικά ΜΜΕ που αναβάθμισαν το επίπεδο της Ελληνικής τηλεόρασης) έδειχναν σκηνές μελό όπου ο ρομαντικός πρωταγωνιστής εισβάλλει σε μια πτήση που ετοιμάζεται να πάρει μακριά την αγαπημένη του και της έκανε πρόταση γονυπετής. Το πλήρωμα δάκρυζε και παρέβλεπε αυτή του την παρόρμηση. Τους καταχειροκροτούσαν και ο πιλότος αναλάμβανε να γίνει κουμπάρος στο γάμο.

Σήμερα οι ίδιοι παραγωγοί γυρίζουν ταινίες ή σειρές όπου ο γείτονάς σου είναι πιθανός τρομοκράτης. Δεν τον ξέρεις καλά. Σου δίνει την εικόνα του «φιλύσηχου οικογενειάρχη» αλλά στην πραγματικότητα βιάζει αγοράκια, δίνει μπύρες σε ανήλικες, δημοσιεύει οδηγίες για την παρασκευή συνθετικών ναρκωτικών στην ιστοσελίδα του και στον ελεύθερο χρόνο του φτιάχνει βόμβες για να ανατινάξει δυο στρατιωτικές βάσεις. Και το αποκορύφωμα … ενώ τα κάνει όλα αυτά, καπνίζει κιόλας, ο αλήτης!

Οπότε, εσύ πρέπει να τον καταδώσεις με την πρώτη ύποπτη κίνηση που θα εντοπίσεις. Να τον παρακολουθείς καλού κακού, να καταγράφεις τις κινήσεις του με την κάμερά σου … και μόλις εντοπίσεις τις γόπες των τσιγάρων στα σκουπίδια του (που έχεις εκπαιδευτεί να ψάχνεις), να ειδοποιήσεις αμέσως τις Αρχές. Αυτοί ξέρουν καλύτερα. Θα διερευνήσουν υπεύθυνα τις καταγγελίες σου, για το καλό όλων.

Θα τον φιμώσουν με ταινία, θα του φορέσουν μια ωραία κουκούλα, θα του δέσουν τα χέρια και τα πόδια με πλαστικά «δεσίματα» και θα τον στείλουν σε μια «εγκατάσταση ασφαλείας» (στον Ειρηνικό, εν πλω ή σε κάποια από τις περιβόητες πτήσεις της CIA για ανάκριση σε φίλιο έδαφος).

Θα τα ξεράσει όλα ο αχρείος: από πού προμηθευόταν τα τσιγάρα, αν τα έστριβε μόνος του, αν κάπνιζε μαζί και χόρτο, αν είχε αρχίσει το κάπνισμα στα 16, αν είχε κάνει σεξ στα 15, αν έχει κλέψει μερικά δολλάρια από τους φόρους του, αν είναι κρυφός θαυμαστής του Αχμαντινετζάντ και του Χίτλερ (για τις ανίατες περιπτώσεις) … τα πάντα!

Εσύ, υποχρεούσαι ως καλός πολίτης, να περιθάλψεις το σκύλο του. Είναι καθήκον μας η προστασία των κακόμοιρων ζώων. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν οι «ειδικοί».

Εσχατολογώ ή αντιγράφω σενάριο γνωστής ταινίας;

[Αχ, να μην είμαι απεργοσπάστης! Θα είχα βγάλει ΤΑ λεφτά στην απεργία των σεναριογράφων ...]

Μας προετοιμάζουν ψυχολογικά για τη «λήψη μέτρων για την ασφάλειά μας». Διότι δεν είναι δυνατόν να το ανεχτούμε αυτό! Κινδυνεύει «ο τρόπος ζωής μας»! [Ακούς εκεί να καπνίζει!]

Παραθέτω απόσπασμα [«Ε», 21-5-2008] & από εδώ, εδώ, εδώ και εδώ:

Τη δημιουργία βάσης δεδομένων με στοιχεία από όλα τα τηλεφωνήματα που κάνουν οι Βρετανοί, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανταλλάσσουν και την ώρα που περνούν στο Ιντερνετ σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών, ενισχύοντας περαιτέρω τους φόβους για επέκταση του κράτους του «Μεγάλου Αδελφού».

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Τάιμς», οι εταιρείες τηλεφωνίας (που ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο είναι υποχρεωμένες να κρατούν στοιχεία για τηλεφωνήματα και γραπτά μηνύματα για 12 μήνες) και παροχής Ιντερνετ θα πρέπει να παρέχουν τα στοιχεία στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου θα φυλάσσονται για ένα χρόνο πριν καταστραφούν.

Τη δυσαρέκειά του εξέφρασε το κόμμα των Συντηρητικών, μέσω δήλωσης του σκιώδους υπουργού Εσωτερικών, Ντέιβιντ Ντέιβις: «Δεδομένων των χαμηλότατων επιδόσεων της κυβέρνησης στη φύλαξη βάσεων δεδομένων με ευαίσθητα στοιχεία πολιτών, μιλάμε περισσότερο για απειλή παρά για προστασία της ασφάλειάς μας».

Δε μας λένε βέβαια, τι να την κάνουμε την ασφάλεια χωρίς ελευθερία;

Και οι ιδιοκτήτες στις φυτείες του Νότου των ΗΠΑ, το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιούσαν: προστάτευαν τους μαύρους σκλάβους, από την πείνα και την εξαθλίωση. Τους φρόντιζαν, «για το καλό τους».

Στοιχηματίζω ότι πριν τους Ολυμπιακούς του 2012, θα βγουν τουλάχιστον 2 block-busters με τρομοκράτες (50% μαυριδερούς άραβες, 50% μαυριδερούς Πέρσες) που απειλούν να τινάξουν στον αέρα το Λονδίνο. Και θα καπνίζουν κιόλας οι αλήτες! Καπάκι θα παίξει αντίστοιχη σειρά του BBC, και μια σε αμερικανική παραλλαγή.

Όχι για να προετοιμάσουν τους Βρετανούς. Αυτοί είναι σχεδόν έτοιμοι. Όταν θα είναι λίγο «πιο έτοιμοι» θα τοποθετήσουν κάμερες στα βρακιά τους, σε απευθείας δορυφορική σύνδεση με κάποιο αστυνομικό τμήμα. Εμάς, τους υπόλοιπους θα προσπαθούν να πείσουν ότι είμαστε ασφαλείς.

Μπορούμε [Ελεύθερα; Όχι δα! Με διαβατήριο βιομετρικών δεδομένων και ανασκόπηση 19 προσωπικών δεδομένων που φυλάει η αεροπορική εταιρία.] … να πάμε και να σκάσουμε 2.000-5.000 ευρώ, για να παρακολουθήσουμε αυτό το μεγάλο αθλητικό γεγονός που πλημμυρίζει με συγκίνηση και αδελφοσύνη της καρδιές των λαών που διαγωνίζονται με ευγενή κίνητρα …

Να θυμηθούμε να αγοράσουμε και μερικά γνήσια σουβενίρ (Made in China) αλλά, προς Θεού, μακριά από τα «ανεπίσημα / μαϊμούδες» (επίσης Made in China) γιατί έτσι βοηθάμε την τρομοκρατία. Και κινδυνεύουμε να μας συλλάβουν. Τα στρατά που θα μας προστατεύουν. Για το καλό μας.

Αλήθεια, ξέρει κανείς για ποιο λόγο γίνονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες (και όοοολες οι αθλητικές διοργανώσεις) στην Αρχαία Ελλάδα;

Ήταν επαγγελματίες οι αθλητές;

Ποιους είχαν χορηγούς;

Από πού προμηθεύονταν πρωτεϊνούχα σκευάσματα;

Ποιο ήταν το επίσημο ποτό των αγώνων;

Ποιο μέσο ενημέρωσης αγόραζε τα δικαιώματα;

Ποιο ήταν το επίσημο ρολόι των αγώνων;

Ποια φίρμα έντυνε τους ελλανοδίκες;

Ποιος αναλάμβανε το σύστημα ασφαλείας των αγώνων;

Έπαιζε η κλασσική μίζα του 2% για τις αναθέσεις έργων?

[Μήπως είχαν κι εκεί καμία διοργανώτρια με κολιέ των 20.000 € και ιδιόκτητα χαλυβουργεία στην Τουρκία που προμήθευσαν το χάλυβα των πανάχρηστων «έργων» που θα πληρώνουν ως και τα εγγόνια μας?]

Επανέρχομαι: ΤΙ / ΠΟΙΟΝ ακριβώς εξυπηρετεί ο επαγγελματικός αθλητισμός;

Τέλος, αφού το κείμενο είναι τόσο «φλου», ας μην απογοητεύσω όποιον περίμενε σχόλιο για τις πτήσεις Charter … «δωρεάν» για τους εθνοπατέρες και τη συνοδεία τους (κανακάρηδες, συζύγους, ανηψούλες, τοπικούς κομματάρχες, σπόνσορες, γλειψιματίες δημοσιογράφους).

Δεν μπορεί να τους κάνει τα έξοδα η Siemens αυτή τη φορά, και ανέλαβε ο ΟΠΑΠ. Ταξιδάκι στην Αυστρία, διακοπούλες, διασκέδαση. Έχουν πήξει οι άνθρωποι! Συνεδριάσεις κάθε μήνα, νομοσχέδια να ψηφίσουν, πανηγύρια στα χωριά, κομματικές υποχρεώσεις (χαιρετούρες, βαφτίσια), σκάνδαλα να κάνουν γαργάρα, κάμερες να τους ρωτάνε για τη Siemens, ο Σιούφας να τους ρωτάει τι αμάξι θα νοικιάσουν για την επόμενη τριετία … Σκουτούρες!

Ποιο το μεμπτό; Ποιο το προκλητικό; Επειδή ο (επίσημος / μαγειρεμένος) πληθωρισμός έφτασε στο 4,9% (!!!) και οι μισοί Έλληνες δεν έχουν χρήμα για διακοπές φέτος, πρέπει να το στερήσουμε και από τους Εθνοπατέρες;!?

Μην είστε τόσο απάνθρωποι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: