Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Στο όριο φτώχειας το 21% στην Ελλάδα




voa greece athens city view .jpg
78.000.000 πολίτες στην Ευρώπη βρίσκονται στα όρια της φτώχειας μεταξύ των οποίων τα 19.000.000 είναι παιδιά. Είναι παιδιά που ζουν σε νοικοκυριά ανέργων ή τα μικροεισοδήματα των γονέων δεν επαρκούν για την αξιοπρεπή διαβίωση της πολυμελούς οικογένειας.

Ο αριθμός είναι συγκλονιστικός. Κι αυτό γιατί συνήθως για την φτώχεια και άλλα δυσάρεστα μιλάμε με ποσοστά. Στην τελευταία έκθεση που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Δευτέρα στις Βρυξέλλες σχετικά με την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ένταξη ιδιαίτερα για την Ελλάδα αναφέρεται ότι ένα ποσοστό 21% των πολιτών αγγίζουν τα όρια της φτώχειας αλλά με την καταβολή των κοινοτικών δαπανών το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 14%. Το ευρωπαϊκό ποσοστό αντίστοιχα είναι 16% και μειώνεται χάρη στις ενισχύσεις στο 8%.

Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής για την κοινωνική προστασία που θα συζητηθεί τη Παρασκευή στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης οι χώρες μέλη της Ένωσης χωρίζονται σε 4 κατηγορίες ανάλογα με τις επιδόσεις τους στην αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Τα πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα σύμφωνα με την Κομισσιόν παρουσιάζουν η Φινλανδία, η Δανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Σλοβενία και η Κύπρος, ενώ σε μια δεύτερη ανήκουν το Βέλγιο, η Τσεχία, η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες.

Ακολουθεί η τρίτη και στην τέταρτη πλέον κατηγορία, αυτή που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα φτώχειας, και στην οποία ανήκει και η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία.

Επειδή η ανεργία είναι αυτή που καθορίζει και τα ποσοστά αυτά στην έκθεση της επιτροπής αναφέρεται ότι το ποσοστό πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα φθάνει το 50% και ενώ είναι 65% στην Ένωση και το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 11%.

Τέλος καθορίζεται και το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα ,για τους άνδρες να φθάνει το 77,2% και για τις γυναίκες το 81% .

Δεν υπάρχουν σχόλια: