Ο γερμανόφωνος τύπος σχολιάζει σήμερα εκτενώς τη διένεξη Ελλάδας – ΠΓΔΜ για το όνομα. Παραθέτουμε χαρακτηριστικά σχόλια του γερμανικού και ελβετικού τύπου.
Με τίτλο «Οι νευρώσεις της Αθήνας» και υπότιτλο: «στα άδυτα της ιστορικής παθολογίας – η διένεξη για το όνομα της Μακεδονίας» η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπογραμμίζει: «Δεν υφίσταται καμία αμφιβολία ότι ένα μέρος της σημερινής μακεδονικής ταυτότητας, όπως παρουσιάζεται και από την Αθήνα, είναι κατασκευάσματα της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο. Ισχύει επίσης ότι αυτά τα κατασκευάσματα υπό τις νέες συνθήκες της ανεξαρτησία της Μακεδονίας εν μέρει συνεχίστηκαν με γελοίες εκφάνσεις.»
«Δεν υφίσταται όμως επίσης καμία αμφιβολία ότι αυτά τα κατασκευάσματα της εποχής του Τίτο είναι επιτυχή και διαμόρφωσαν το σημερινό αποτέλεσμα, το οποίο εκλαμβάνεται ως ‘φυσιολογικό’: οι Σλαβομακεδόνες βλέπουν σήμερα αυτονόητα τους εαυτούς τους ως Μακεδόνες, δεν τους περνάει από το μυαλό ότι μπορεί να είναι κάτι άλλο. Τι θα μπορούσαν εξάλλου να είναι; Φυρομένιοι;»
«Αυτό το αυτονόητο των Σλαβομακεδόνων για την ταυτότητά τους αποκαλείται συχνά τεχνητό και επίπλαστο. Από τους γείτονές τους γίνονται προσπάθειες να τους πείσουν, ότι δεν επιτρέπεται να είναι αυτό, που νομίζουν ότι είναι. Οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι εθνικιστές ισχυρίζονται ότι οι Μακεδόνες είναι στην πραγματικότητα Σέρβοι ή Βούλγαροι από το Νότο και στην Ελλάδα αποκαλούνται ακόμη και από τα μετριοπαθή ΜΜΕ Σκοπιανοί.» «Οι Σλαβομακεδόνες θα πρέπει στο άμεσο μέλλον να ζήσουν με αυτές τις νευρώσεις της Αθήνας.»
«Εν ονόματι των Ελλήνων – η διένεξη μεταξύ της Αθήνας και της γειτονικής Μακεδονίας εμποδίζει την σχεδιαζόμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ» με αυτό τον τίτλο η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, αφού αναφέρεται ειδησεογραφικά στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σχολιάζει: «Στη Θεσσαλονίκη διαδήλωσαν χθες 10.000 άνθρωποι, πολύ λιγότεροι από όσους πίστευαν ότι θα κινητοποιήσουν η ορθόδοξη εκκλησία και ένα εθνικιστικό κόμμα. Οι διαδηλωτές απαιτούσαν από την ελληνική κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στη διένεξη για το όνομα της γειτονικής χώρας. Η κυβέρνηση της Αθήνας δεν θέλει επίσης να αποδεχθεί το όνομα της γειτονικής χώρας, αλλά χαρακτήρισε τις διαμαρτυρίες ως ‘ελάχιστα χρήσιμες’. Η Αθήνα γνωρίζει ότι η λύση για το όνομα είναι πια ληξιπρόθεσμη. Αλλά τα ελληνικά κόμματα δημιούργησαν κλίμα έντασης με λαϊκιστικές κορώνες. Επίσης και στα Σκόπια ορισμένοι εθνικιστές ρίχνουν συνεχώς λάδι στη φωτιά και υποστηρίζουν ότι στην ομώνυμη ελληνική επαρχία Μακεδονία ζουν Μακεδόνες με σλαβικές ρίζες, που υποφέρουν υπό τον ελληνικό ζυγό. Ακόμη και στα σχολικά βιβλία υπάρχουν τέτοιες απόψεις. Όλα αυτά όμως συνιστούν μια αντιφατική κατάσταση: η Ελλάδα έχει στενές οικονομικές σχέσεις με την γειτονική της χώρα και αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία βλέπει στις εξελίξεις κίνδυνο, εάν διαρκέσει και άλλο η διένεξη για το όνομα.»
«Εκκρεμεί η διεύρυνση του ΝΑΤΟ εξ αιτίας της Ελλάδας - η Αθήνα απειλεί με βέτο κατά της ένταξης της Μακεδονίας, λόγω του ονόματος» είναι, τέλος, ο τίτλος εκτενούς ρεπορτάζ της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung: «Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ άφησαν να διαφανεί ότι αναμένεται κατ’ αρχήν ευελιξία από τα Σκόπια. Η αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις διαμήνυσε ότι δεν θα εξωθήσουν στην πολιτική αυτοκτονία τη κυβέρνηση μιας φιλικής χώρας, της Ελλάδας. Λόγω της ευθιξίας του ελληνικού λαού στο ζήτημα του ονόματος κάθε υποχώρηση της Αθήνας θα ήταν σαφώς αυτοκτονία.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου