Η απόφαση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν ελήφθη τελικά χθες στη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών. Το θέμα παραπέμπεται στη σύνοδο κορυφής στο Βουκουρέστι στις αρχές Απριλίου.
Λίγες εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και όπως αναμενόταν δεν δόθηκε καμία απάντηση σχετικά με τη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η Κροατία, η Αλβανία και η FYROM είναι έτοιμες για ένταξη πολιτικά και στρατιωτικά, όπως επισημαίνει στην ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες ο Μπερντ Ρίγκερτ, η διαμάχη όμως για την ονομασία της FYROM με την Ελλάδα περιπλέκει τα πράγματα. Ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ:
«Εύχομαι να μπορούσαμε να υποδεχθούμε και τα τρία κράτη. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την ονομασία τότε το θέμα ξεκαθαρίστηκε. Για να πάρουμε την απόφαση, χρειαζόμαστε ομοφωνία - χρειαζόμαστε την ψήφο της Ελλάδας. Η απόφαση αυτή λοιπόν δεν θα παρθεί.»
Για τους ευρωπαίους εταίρους δεν είναι εύκολο να κατανοήσουν τις ελληνικές επιφυλάξεις σχετικά με την ονομασία και τη χρήση των συμβόλων. Το θέμα θα πρέπει πάντως να διευθετηθεί μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο στο Βουκουρέστι διαφορετικά η FYROM δεν μπορεί να λάβει πρόσκληση για ένταξη.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιααπ ντε Χοπ Σέφερ φάνηκε ιδιαίτερα προσεκτικός στην προοπτική εκτός από την Κροατία, την Αλβανία και τη FYROM να ενταχθεί και η Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και η Σερβία:
«Η ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές είναι αέναη, κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πότε θα συμβεί κάτι τέτοιο, είναι η μοναδική συνταγή πάντως για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.»
Έκκληση για ένταξη Ουκρανίας και Γεωργίας από την Κοντολίζα Ράις
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
Η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Κοντολίζα Ράις από την πλευρά της απηύθυνε έκκληση στους εταίρους της, η Ουκρανία και η Γεωργία να γίνουν δεκτές τον Απρίλιο. Η πόρτα παραμένει ανοιχτή παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας, δήλωσε η κυρία Ράις:
«Σε αυτή την περίπτωση δεν τίθεται θέμα αρνησικυρίας, όταν δηλαδή ένα υποψήφιο μέλος θέλει να ενταχθεί. Η απόφαση ανήκει στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις αλλά θα αποφασίσουμε στο Βουκουρέστι.»
Πολλά κράτη μέλη πάντως, ανάμεσα τους και η Γερμανία, θεωρούν την Ουκρανία και τη Γεωργία πολιτικά ασταθείς και πιστεύουν πως η ένταξη τους θα είναι ένα θέμα που θα θέσει σε δοκιμασία την ενότητα της Συμμαχίας.Τέλος η κυρία Ράις άσκησε για άλλη μια φορά κριτική στην Γερμανία για την απόφαση της να μην διαθέσει περισσότερα στρατεύματα στο Αφγανιστάν. Στη σύνοδο κορυφής του Απριλίου παρόν θα είναι και ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν και για ένα νέο πολιτικόστρατιωτικό σχέδιο για το Αφγανιστάν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου