Ανακαλύφθηκαν 700 νέα είδη ζώων στο νότιο Πόλο
Φυσικοί, χημικοί, βιολόγοι, γεωλόγοι, κλιματολόγοι, όλοι μαζί σε ένα εξευρενητικό ταξίδι στο Νότιο Πόλο.
Το πρόσφατο ταξίδι του γερμανικού εξερευνητικού ταξιδιού με το πλοίο «Πολικός αστέρας» ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς. Ένα ταξίδι στην Ανταρκτική την ώρα που όλες οι ειδήσεις που έρχονται από την περιοχή είναι δυσάρεστες. Οι πάγοι λιώνουν, οι κλιματολογικές αλλαγές γίνονται ολοένα και πιο έντονες. Παρόλα αυτά οι εξερευνητές είχαν την τύχη να συναντήσουν ένα πρώτης τάξεως χιόνι:
«Ανέγγιχτος πάγος στην επιφάνεια της θάλασσας που είχε σχηματιστεί με πολύ κανονικό τρόπο. Ένα κανονικό όμως πλοίο δεν θα μπορούσε να περάσει μέσα από αυτόν εδώ τον κόλπο» λέει ο καπετάνιος του «Πολικού Αστέρα» Ούβε Παλ.
Το πλοίο που τους συνοδεύει, το παγοθραυστικό καταφέρνει να ανοίξει το δρόμο. Πρέπει να φθάσουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο της ακτής, να αράξουν και να ξεφορτώσουν το βαρύ φορτίο τους. Πρέπει να φθάσουν στο νέο σταθμό στην Ανταρκτική στο Νόιμάγερ 3. Το Νόιμάγερ 2, ο προηγούμενος σταθμός τους έχει βυθιστεί περίπου 12 μέτρα μέσα στον πάγο και κοντεύει να κομματιστεί. Ο δρόμος είχε εμπόδια και έπρεπε να ανοίξει. Η όλη διαδικασία όμως κράτησε πολύ. Χάθηκαν σχεδόν δυο εβδομάδες έρευνας και οι 53 επιστήμονες άρχισαν να δυσανασχετούν. Παρόλα αυτά όταν άρχισαν οι έρευνες αποζημιώθηκαν. Η ομάδα της Μπρίγκιτε Εμπε, υπεύθυνης του Κέντρου για τη Θαλάσσια Βιοποικιλλότητα από το Ινστιτούτο Σέκενμπεργκ στο Βίλχελσχάφεν κατάφεραν να ταυτοποιήσουν περίπου 1400 είδη ζώων στο βυθό του Νότιου Πόλου. Τα μισά από αυτά τα 700 ήταν καινούργια
«Με εξέπληξε πολύ το γεγονός διότι μέχρι σήμερα γνωρίζαμε τη θεωρία που ήθελε η ποικιλία κοντά στους Πόλους να είναι περιορισμένη. Και τη θεωρία αυτή καταφέραμε τουλάχιστόν για τον Νότιο Πόλο να την ανατρέψουμε. Δεν ισχύει πια.»
Η Γερμανίδα βιολόγος δεν είχε λόγια να περιγράψει τη χαρά της και την ευγνωμοσύνη της. Φυσικοί, χημικοί, βιολόγοι, γεωλόγοι, κλιματολόγοι, όλοι μαζί σε ένα εξερευνητικό ταξίδι στο Νότιο Πόλο. Ένας άλλος επιστήμονας ο Ούλριχ Μπάαντμαν από το Ινστιτούτο Αλφρεντ Βεγκενερ στο Μπρέμερχάφεν λέει σχετικά:
«Βλέπουμε αυτό το εξερευνητικό ταξίδι σαν ένα πιλοτικό πρόγραμμα. Διαπιστώνουμε πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στο θαλάσσιο πλούτο που υπάρχει στην επιφάνεια της θάλασσας και στο βυθό. Και νομίζω πως ήρθε ο καιρός για να επενδύσουμε περισσότερα χρήματα και να κάνουμε πιο ακριβείς μελέτες πάνω στο θέμα.»
Έτσι για πρώτη φορά έγινε γνωστό πως ένα είδος πλανκτόν που βρίσκεται στην επιφάνεια της θάλασσας έχει την ιδιότητα να μειώνει τις καταστροφικές συνέπειες του διοξειδίου του άνθρακα. Οι έρευνες των Γερμανών επιστημόνων θα συνεχιστούν για δέκα χρόνια ακόμα και ο προϋπολογισμός του σχεδίου αυτού στην Ανταρκτική ανέρχεται στα 700 εκατομμύρια ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου