Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΙΣΟΤΗΤΑ-ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ

«Το μόνο πράγμα που με ενδιαφέρει είναι η προσωπική μου ελευθερία. Θέλω απλά το δικαίωμα να επιλέγω. Προφανώς, όμως, είναι μάταιο να έχω εγώ το δικαίωμα να επιλέγω όταν δεν το έχουν και όλοι οι άλλοι.»
Τζόε Στράμμερ

«Ζητάμε την παγκόσμια ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΙΣΟΤΗΤΑ-ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ. Ζητάμε μία πατρίδα περιλαμβάνουσα σύμπασα την ανθρωπότητα, μία τάξη ανθρώπων, αυτήν των εργαζομένων και συναδέλφων που να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα και να έχουν τα ίδια καθήκοντα.»
Μαρίνος Αντύπας

«Δεν αποτελούμε τμήμα του παρελθόντος, αλλά του μέλλοντος. Γιατί κοιτάζουμε προς τα πίσω, αλλά ονειρευόμαστε προς τα εμπρός. Τα πόδια μας μένουν βουτηγμένα στον πηλό της ιστορίας, αλλά το κεφάλι μας διακρίνει το φωτεινό αύριο.»
Υποδιοικητής Μάρκος



Ο κυβερνοαντάρτης Subcommandante Marcos είναι ο κατεξοχήν ήρωας της Αντιπαγκοσμιοποίησης.


Πραγματοποιώντας έρευνα τα τελευταία χρόνια για να συγγράψω το πρόσφατο βιβλίο μου με τον χαρακτηριστικό τίτλο ΑΝΤΙΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ � Η Νέα Κοινωνική Επανάσταση, βούτηξα στα βαθειά νερά του φαινομένου της αποκαλούμενης ''παγκοσμιοποίησης''. Διαπίστωσα, λοιπόν, ότι το όνειρο για μια ενιαία ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων ολόκληρης της οικουμένης χρονολογείται από πάρα πολύ παλιά.
Ακριβώς αυτήν την ανθρώπινη προσδοκία εκμεταλλεύονταν ανέκαθεν τα κάθε μορφής εξουσιαστικά κατεστημένα για να επεκτείνουν την ισχύ τους και να την καταστήσουν ακόμα και παγκόσμια. Έτσι εμφανίστηκε η χίμαιρα της παγκοσμιοποίησης.

Η αληθινή σημασία των λέξεων.
Σε μεγάλο βαθμό η σύγχυση της κοινής γνώμης, που παρατηρείται έντονα στην κατανόηση των πραγματικοτήτων που διέπουν την επικαιρότητα, οφείλεται στην άγνοια των σημασιών των όρων που χρησιμοποιούνται, αλλά και στην υπονομευτική δράση της αντικοινωνικής μηχανικής.
Επειδή, λοιπόν, βασική προϋπόθεση για την αποδοτική αναζήτηση της γνώσης και για την ασφαλή αξιολόγηση της πληροφορίας είναι η σωστή χρήση των λέξεων και των σημασιών τους, για να αποφύγουμε κάθε περίπτωση παρανόησης, θα εξετάσουμε την αληθινή σημασία των λέξεων.
Κατ' αρχήν, λοιπόν, ας ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει ο όρος παγκοσμιοποίηση. Παγκόσμιος είναι αυτός που είναι κοινός σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με το έγκριτο Μέγα Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας των Liddell & Scott. Ποίηση είναι η δημιουργία. 'Aρα, ο σύγχρονος όρος της παγκοσμιοποίησης σημαίνει την δημιουργία συνθηκών, οι οποίες θα είναι κοινές για ολόκληρο τον κόσμο. Αντίστοιχο νόημα έχει και ο αγγλικός όρος globalization που χρησιμοποιείται διεθνώς.
Αντιθέτως, αντιπαγκοσμιοποίηση είναι η διαφωνία απέναντι στην παγκοσμιοποίηση και η δράση ενάντια στην επιβολή κοινών συνθηκών σε επίπεδο παγκοσμιότητας. Την ίδια σημασία έχει και ο αγγλικός όρος antiglobalization.
Τέλος, δεν πρέπει να συγχέουμε την παγκοσμιοποίηση με τον οικουμενικό και την οικουμενικότητα, διότι οικουμενικός σημαίνει αυτός που ανήκει σε ολόκληρο τον κόσμο και όχι αυτός που επιβάλλεται σε ολόκληρο τον κόσμο σαν παγκοσμιοποιημένος (βλ. όπ.π.). Το ίδιο ισχύει και για τον αγγλικό όρο universal (βλ. Λεξικό της Οξφόρδης).



Οι καταγγελίες του Νόαμ Τσόμσκυ είναι αποκαλυπτικές για τον απεχθή και εγκληματικό χαρακτήρα της «παγκοσμιοποίησης».


Οι αποκαλύψεις του Νοάμ Τσόμσκυ.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό, όσο και ανησυχητικό, είναι που ο Νόαμ Τσόμσκυ, ο εβραϊκής καταγωγής Αμερικανός πανεπιστημιακός καθηγητής γλωσσολογίας και φιλοσοφίας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (Μ.Ι.Τ.), κατηγορεί συλλήβδην τις πολιτικοστρατιωτικές ηγεσίες των Η.Π.Α και του Ισραήλ ότι εκπαιδεύουν, χρηματοδοτούν και προωθούν ναζιστές βασανιστές και δολοφόνους, στρατιωτικούς και πολιτικούς, για να κρατούν τις χώρες του ''Τρίτου Κόσμου'' και ειδικά της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής με την βία υπό την άμεση επιρροή τους, και ότι διατηρούν ναζιστικών προτύπων στρατόπεδα εκπαίδευσης εντός και εκτός του εδάφους τους.
Επιπροσθέτως αποκαλύπτει ότι οι ναζιστικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη δεν τερματίστηκαν με την λήξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, αλλά συνεχίστηκαν ως το 1950 υπό την αμερικανική καθοδήγηση πλέον! Γράφει συγκεκριμένα: «Δεν εκδηλώθηκε -και δεν εκδηλώνεται ακόμα και σήμερα- καθόλου οργή για το γεγονός ότι οι δυτικογερμανικές επιχειρήσεις κατασκοπίας, που είχαν ως στόχο την Ε.Σ.Σ.Δ., τέθηκαν υπό τον έλεγχο του Ράινχαρντ Γκέλεν, ο οποίος είχε διεξαγάγει ανάλογες επιχειρήσεις στην Ανατολική Ευρώπη για λογαριασμό των Ναζί, ή για το ότι η C.I.A. έστελνε πράκτορες και προμήθειες για να βοηθήσει στρατούς που εμπνέονταν από τον Χίτλερ και πολεμούσαν στην Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία ακόμα και ως τις αρχές της δεκαετίας του 1950, ως τμήμα της ''στρατηγικής του περιορισμού της σοβιετικής σφαίρας επιρροής'', που επισημοποιήθηκε με την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ν.68 - Απρίλιος 1950».
Περισσότερο ανησυχητικός είναι ο φόβος του Τσόμσκυ πως ένα κομμάτι του ναζιστικού μηχανισμού συνεχίζει να ασκεί πολιτική εξουσία μέσα από τις Η.Π.Α. με στόχο την παγκόσμια προώθηση των αμερικανοσιωνιστικών συμφερόντων σε βάρος της ειρήνης, της ελευθερίας και της ανθρωπότητας. Οι εκτιμήσεις του δεν βασίζονται σε θεωρίες συνωμοσίας ή σε ευφάνταστες εικασίες, διότι θεωρεί πως έτσι κι αλλοιώς η συνωμοσία ενυπάρχει στο πολιτικό σύστημά μας, καθώς υπάρχει αδιαφάνεια και δεν ασκείται άμεσα από τους πολίτες η διακυβέρνηση ώστε να γνωρίζουν οι ίδιοι τα θέματα και να συμμετέχουν στην διευθέτησή τους βάσει του αρχαιοελληνικού αμεσοδημοκρατικού προτύπου. Για όποιον του φαίνονται υπερβολικά όλα αυτά διευκρινίζω ότι πηγή πληροφόρησης του κορυφαίου αυτού κατά της παγκοσμιοποίησης φιλοσόφου δεν αποτελούν κάποιες φαντασιόπληκτες ''μυστικές οδοί'' παρά τα ίδια τα δημοσιεύματα του εν πολλοίς ελεγχόμενου αστικού τύπου και οι ανακοινώσεις των πολιτικών υπηρεσιών στις οποίες ο Τσόμσκυ αντιτίθεται.
Πολύ πιθανό το ''μικρόβιο'' για μια εξουσιαστική παγκοσμιοποίηση να μεταδόθηκε από την ναζιστική Γερμανία στην ιμπεριαλιστική Αμερική. Αλλά έχει πλέον μετεξελιχτεί. Ο πολιτικός επιστήμων και φιλόσοφος, αλλά και στρατιωτικός ηγέτης του επαναστατικού κινήματος των ιθαγενών Ζαπατίστας που έχουν αυτονομήσει την επαρχία Τσιάπας στο Μεξικό εφαρμόζοντας κοινωνική δημοκρατία, ο Subcommandante Marcos (Υποδιοικητής Μάρκος), διαπιστώνει ότι: «Η καρδιά της παγκόσμιας εξουσίας σήμερα δεν βρίσκεται ούτε στον Λευκό Οίκο, στην Ουάσιγκτον, ούτε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλες. Η αληθινή εξουσία κατέχεται από το χρηματοοικονομικό κεφάλαιο». Ας μην ξεχνάμε ότι το χρηματοοικονομικό κεφάλαιο είναι παγκόσμιο, επομένως ενεργεί σε παγκόσμιο επίπεδο..



Μάικλ Μουρ, η «αλογόμυγα» που αφυπνίζει τα ανθρωπιστικά και δημοκρατικά αισθήματα του αμερικανικού λαού

Δεν υπάρχουν σχόλια: